Βίτσας για Ερντογάν: Ήταν επίσκεψη ιστορική και ωφέλιμη




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρηση σήμερα Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, στην εκπομπή της ΕΡΤ "ΕΠΤΑ" με την δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:
Για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ:
Είναι άστοχη και λάθος στην παρούσα συγκυρία. Όμως διερωτώμαι, άραγε όταν γίνεται μια ενέργεια δεν είναι λίγο-πολύ γνωστό ή πιθανολογημένο το τι πρόκειται να συμβεί; Μήπως στον όλο σχεδιασμό αυτή η ενέργεια είχε και αυτές τις εντάσεις; Γιατί έχουμε μια περιοχή που αλλάζει ακόμα και σε επίπεδο συνόρων. Υπάρχουν διαδικασίες γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής κυριαρχίας που ακολουθούνται, οι οποίες θα βγουν μπροστά μας. Το ερώτημα είναι αν θα βγουν ως διαδικασίες ανάπτυξης, ειρήνευσης της περιοχής - και εδώ είναι και ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Ελλάδα - ή θα βγει μπροστά μας, και αυτό με ανησυχεί, μια καινούργια ανάφλεξη, η οποία θα «υπηρετεί» νέου τύπου γεωστρατηγικά συμφέροντα.
Βέβαια, δεν υπάρχει ένας παίχτης στην περιοχή. Η ίδια η ενέργεια, θα έπρεπε και είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει, να έχει προβλεφθεί, ότι θα πυροδοτήσει μια σειρά από ενστάσεις και αντιθέσεις. Υπάρχει ο καιρός να μη συνεχιστεί στην κατεύθυνση να γίνει μια έκρηξη. Βάλτε μέσα εκεί την υπάρχουσα σύγκρουση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, την κατάσταση που επικρατεί στο Λίβανο, τη στιγμή που όλοι μας θέλουμε να ηρεμήσει η κατάσταση στη Συρία, να επεμπλακούμε από πολέμους, να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές, ώστε να μπορέσουμε καλύτερα να τις διαχειριστούμε. Κοιτάξτε σε αυτό το χάρτη και το ρόλο που παίζει η Τουρκία. Το ζήτημα των ενεργειακών αγωγών περιέχει πολύ Τουρκία.
Για την επίσκεψη του πρόεδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του περί επικαιροποίησης της Συνθήκης Λωζάνης:
Ήταν επίσκεψη ιστορική και ωφέλιμη. Όμως πρέπει να εργαστούμε, ώστε να αποδειχθεί αυτό. Μπορούν να μπουν οι σχέσεις των δύο χωρών και συνολικά των Βαλκανικών χωρών σε ένα νέο επίπεδο.
Τα κράτη, όπως και οι άνθρωποι, έρχονται πιο κοντά, όταν έχουν καθαρό τι είναι αυτό που τους ενώνει και τι είναι αυτό που τους χωρίζει. Νομίζω πως τόσο με την παρέμβαση του πρωθυπουργού, όσο και με την παρέμβαση του πρόεδρου της Δημοκρατίας, που τις στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις, έγινε καθαρό το εξής:
Υπάρχουν ζητήματα που τα συζητάμε, όπου στην παρούσα φάση είναι το ζήτημα των προσφυγικών ροών, οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας κάτω από την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, τα ζητήματα των εντάσεων στο Αιγαίο τα οποία είναι αδικαιολόγητα, όπως οι παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, τα ζητήματα της κοινής οικονομικής δράσης κλπ.
Όμως, υπάρχουν και ζητήματα που δεν τα συζητάμε, όπως το ζήτημα της συνθήκης της Λωζάνης και της εθνικής μας κυριαρχίας και περί δήθεν «γκρίζων ζωνών» .
Από τα ΜΜΕ βγαίνει ένα θέμα διαχείρισης κόντρας, ενώ το θέμα είναι η διαχείριση του συνολικού πακέτου, δηλαδή να δούμε σε τι μπορούμε να συμφωνήσουμε. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Έχω όμως το ερώτημα αν η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας είναι προσανατολισμένη προς την Ευρώπη.
Επίσης έχω το ερώτημα ως προς τα δικά μας: Ποιόν αντιπολιτεύεται η αντιπολίτευση; Μιλάμε για πολύ σοβαρά ζητήματα της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής και το να βγάζεις ανακοινώσεις στα πρώτα δέκα λεπτά, προετοιμασμένες πιθανώς και από τα πριν, και να λες πράγματα περί προετοιμασίας είναι ένα θέμα. Ίσως δεν είναι συνηθισμένοι να ακούγονται με απολυτότητα από τη δική μας τη μεριά οι εθνικές μας θέσεις. Άραγε δεν κατάλαβαν ότι οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, η Γαλλία συντάχθηκαν απόλυτα με τις θέσεις της Ελλάδας;
Έχουν βγει ωφέλημα πράγματα. Θα μείνω σε ένα που μας αφορά σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το γεγονός της προσπάθειας διαμόρφωσης των κανόνων εμπλοκής, που συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις ανάμεσα στον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη και τον Στρατηγό Ακάρ. Είναι τρομερά σημαντικό, στο βαθμό που θα αξιοποιηθεί για να πέσει η ένταση όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και οικονομικά και πολιτικά.
Όλες αυτές οι θεωρίες της γεωστρατηγικής, δηλαδή του «ζωτικού χώρου» κλπ, πρέπει να ξαναειδωθούν. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να πηγαίνει ως κυρίαρχος, πολύ περισσότερο ως επικυρίαρχος, ή να θεωρεί τον εαυτό του πολύ μεγάλο. Πολύ περισσότερο στην περιοχή μας η Τουρκία, η οποία έχει απανωτά πλήγματα. Το θέμα είναι αν η Τουρκία θέλει την ευρωπαϊκή της προοπτική ή προσανατολίζεται σε άλλες κατευθύνσεις. Αυτό είναι ένα ερώτημα που πηγαίνει προς την Τουρκία. Εμείς από την πλευρά μας, πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Για τις ρυθμίσεις σχετικά με τον απεργιακό νόμο:
Υπάρχουν δύο ζητήματα: Το ένα είναι ότι μέσα σε αυτή τη διαδικασία απεμπλοκής της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο, που είναι το κυρίαρχο, το βασικό, κάνεις κάποια πράγματα που δεν θα τα έκανες σε διαφορετικές συνθήκες. Αυτή η νομοθέτηση αφορά στην ουσία τα επιχειρησιακά σωματεία πχ ενός το σωματείο εργοστασίου. Το δεύτερο είναι, αυτό που έλεγε ένας μεγάλος ηγέτης του αριστερού κινήματος, ότι το όπλο της απεργίας πρέπει να χρησιμοποιείται με στόχο να πηγαίνει προς τη νίκη και πως ποτέ δεν πετυχαίνει, αν δεν έχει την πλειοψηφία αλλά και τη συνειδητότητα σε σχέση με αυτή την πλειοψηφία του μεγάλου κομματιού των συμμετεχόντων.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά