Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Βέρμιο Βέροιας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:
«Κυρίες και Κύριοι,
Είμαστε εδώ με τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς, τον Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού και όλους τους επικεφαλής των σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με εσάς, στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας, για να τιμήσουμε την Παναγία μας, την Παναγία του Ποντιακού Ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά.
Η Παναγία μας είναι το πρόσωπο με τις περισσότερες επωνυμίες, που είναι τόσες πολλές, όσες και οι ποικιλόμορφες εκφράσεις της ζωντανής παρουσίας της στην πορεία του Γένους των Ελλήνων.
Πριν από λίγους μήνες γνωρίσαμε την Παναγία την Ακρωτηριανή στη Σέριφο. Το γεγονός που γνωρίζουμε ήταν ότι φανερώθηκε στην Αρχιλοχία της Αεροπορίας Στρατού που σώθηκε από το τραγικό δυστύχημα όπου χάσαμε τέσσερα παλικάρια.
Σήμερα γιορτάζει η Παναγία της Τήνου, η Παναγία Σπηλιανή στη Νίσυρο, η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, αλλά και η κάθε Παναγία των Ελλήνων στα μικρά ξωκλήσια, σε κάθε χωριό, σε κάθε νησί και σε κάθε πόλη και μαζί γιορτάζει και η Ελλάδα.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Η πίστη των Ελλήνων στην Υπέρμαχο Στρατηγό δοξάζεται σήμερα σε κάθε γωνιά της οικουμένης και κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και το σεβασμό των Ελλήνων. Γιορτάζουμε μαζί με τους Έλληνες της διασποράς στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική. Παράλληλα γιορτάζουν και εκείνα τα ξωκλήσια τα οποία οι κατακτητές μετέτρεψαν από τόπους λατρείας σε τόπους μαρτυρίου και είναι τα γκρεμισμένα ξωκλήσια στην Ίμβρο και την Τένεδο, είναι τα ξωκλήσια και οι εκκλησίες του Πόντου, είναι ο Απόστολος Ανδρέας στα κατεχόμενα της Κύπρου, είναι οι εκκλησίες της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας. Σε αυτές τις εκκλησίες πάει ο νους μας αυτές τις ημέρες που περνούμε και αυτό εκπροσωπεί το σύνολο του έθνους.
Όμως, η Παναγία Σουμελά κατέχει μια ξεχωριστή σημασία για τον Ποντιακό Ελληνισμό, την ορθόδοξη ιστορία μας αλλά και για το σύνολο του έθνους μας. Το 1922, και ενώ συντελούνταν η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οι Τούρκοι αν και κατάφεραν να καταστρέψουν την Ιερά Μονή της Παναγίας μας στην Τραπεζούντα, δεν κατάφεραν να κάνουν το ίδιο και στην Εικόνα της Θεομήτορος, την οποία οι μοναχοί την έκρυψαν σε κρύπτη στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.
Η σημασία που προσδίδεται στην Εικόνα της Μεγαλόχαρης του Πόντου για το έθνος μας καταδεικνύεται από τη δήλωση του τότε Υπουργού Πρόνοιας της Κυβέρνησης Βενιζέλου (1930-1932), Λεωνίδα Ιασωνίδη, το τρισάγιο του οποίου τελέσαμε πριν από λίγο. Κατά την άφιξή της στην Ελλάδα περίπου δέκα χρόνια μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, ο Λεωνίδας Ιασωνίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Στην Ελλάδα υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχε ο Πόντος. Με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος».
Σήμερα λοιπόν, 86 χρόνια μετά την άφιξη της Παναγίας της Σουμελά από τη γη των προγόνων μας, στους δύσκολους αυτούς καιρούς κατά τους οποίους αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα του έθνους και της χώρας μας, που επιδιώκεται η διαστρέβλωση της ιστορίας μας, εσείς οι Έλληνες του πόντου επιτελείτε ένα σημαντικό έργο: διατηρείτε άσβεστα τα ήθη, τα έθιμα και τα ιδανικά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας όπως πράττετε και σήμερα εδώ, μέσω του ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά.
Δανειζόμενος μία φράση ενός μεγάλου Πόντιου πολιτικού του Μιχάλη Χαραλαμπίδη θέλω να θυμίσω όπως έλεγε εκείνος ότι «ο άξονας του ελληνισμού αρχίζει από τον Πόντο, προχωρά στη Θράκη, τέμνει το Αιγαίο και καταλήγει στην Κύπρο».
Αλλά και εκεί στον Πόντο, η Παναγία Σουμελά, τα μνημεία μας, οι εκκλησίες μας, ο πλούτος της ελληνικής ορθόδοξης παράδοσης και του πολιτισμού μας, παραμένουν άσβεστο σημάδι του Ελληνισμού και της ιστορίας. Όσο και αν οι Οθωμανοί προσπάθησαν να καταστρέψουν και να βεβηλώσουν το μοναστήρι της Παναγίας του Ποντιακού Ελληνισμού και να αλλοιώσουν τις εικόνες του κανείς δεν κατάφερε και ποτέ κανείς δεν θα καταφέρει να σβήσει την πίστη στην Παναγία μας και την Ορθοδοξία.
Η ορθόδοξη ιστορία μας έχει εμποτίσει το έθνος μας το οποίο αντλούσε πάντα κουράγιο και δύναμη από τη Μεγαλόχαρη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δημοτικά τραγούδια, προσευχές που γαλούχησαν την ελληνική νεολαία αλλά και ποιήματα, έχουν ως κεντρικό πρόσωπο την Παναγία.
Η ιστορία, μέρος της οποίας αποτελεί και η ορθόδοξη ιστορία μας, δεν σβήνεται με την παραχάραξή της, δεν χάνεται στη λήθη βεβηλώνοντας ιερά σύμβολα και μνημεία, αλλά γράφεται δημιουργώντας πολιτισμό που προκαλεί πανανθρώπινο θαυμασμό όπως το Μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά και το σύμβολο της Ορθοδοξίας μας, την Αγία Σοφία.
Οι συγκινητικές εικόνες κοσμοσυρροής που μπορεί κανείς να διακρίνει σήμερα εδώ, αλλά και κατά την υποδοχή ιερών προσκυνημάτων της Παναγίας ανά την Ελλάδα, αναδεικνύουν τη δυνατή σχέση μας που έχει σφυρηλατηθεί διαχρονικά με τη Μεγαλόχαρη αλλά και τη δίψα του έθνους μας να προσφύγει και να τιμήσει την προστάτιδά του. Μια τέτοια εικόνα συγκίνησης και σεβασμού ζήσαμε πέρυσι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όταν υποδεχτήκαμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο για αυτή τη μεγάλη τιμή που μας έκαναν.
Ελπίζω μέσα στους επόμενους μήνες να έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε για προσκύνημα και τον Άγιο Γεώργιο, γιατί είναι ο προστάτης του Στρατού Ξηράς.
Από τα Βυζαντινά χρόνια, μέχρι και σήμερα η Παναγία μας ως Θεομήτωρ, ως Μεγαλόχαρη και ως Υπέρμαχος Στρατηγός καθοδηγεί τις Ένοπλες Δυνάμεις και υπερασπίζεται το Ορθόδοξο Χριστιανικό Ελληνικό Έθνος. Είναι η προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και η πίστη σε αυτή και η βοήθειά της δίνει δύναμη στο δύσκολο και απαιτητικό έργο των στελεχών μας.
Σήμερα ως Ένοπλες Δυνάμεις, τιμούμε την προστάτιδά μας και διαβεβαιώνουμε όλο το Ελληνικό Έθνος, ότι κάτω από τη Σκέπη της, θα είμαστε εγγυητές της ασφάλειας και της σταθερότητας στην πατρίδα μας. Κανείς δεν μπορεί να πλήξει την πατρίδα μας και αυτό χάρη στο υψηλό ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δεν είναι μόνο τα μόνιμα στελέχη μας, αλλά και τα στρατευμένα παιδιά μας που στον όρκο που έχουν δώσει να υπερασπίζονται την εδαφική κυριαρχία μας, αποτελούν την απάντηση στον οποιοδήποτε επιβουλεύεται τα ιερά και τα όσια του Έθνους μας και της ορθοδοξίας μας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μάχονται υπέρ πίστεως και πατρίδος και θα συνεχίσουν να μάχονται για αυτά τα δύο μαζί.
Εύχομαι, η Παναγία μας και Υπέρμαχος Στρατηγός, να δίνει δύναμη σε όλους εσάς, στους Έλληνες Πόντιους αδελφούς μας ανά την υφήλιο και σε όλο το Ελληνικό Έθνος σε μια χρονιά που πιστεύω ότι τα δεινά της πατρίδας μας, μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση, έρχονται στο τέλος τους. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σιγά - σιγά τα πράγματα για την Ελλάδα θα είναι καλύτερα. Ξαναέρχεται η ελπίδα, ξανάρχεται η ανάπτυξη. Τα θύματα της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας τα γνωρίζουμε όλοι, ζουν γύρω μας, ανάμεσά μας. Εύχομαι με την ευλογία της Εκκλησίας και τη βοήθεια της Παναγιάς μας η επόμενη χρονιά να είναι η αρχή μιας ανοδικής πορείας για την πατρίδα μας και το έθνος μας.
Χρόνια πολλά σε όλους».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά έκανε την εξής δήλωση:
«Σήμερα όλος ο ελληνισμός γιορτάζει τη μεγάλη γιορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Για εμάς, για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός, η προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θέλω από εδώ, από την καρδιά της Παναγιάς του Πόντου να στείλουμε ένα μήνυμα αγάπης και ενότητας όλων των Ελλήνων σε αυτό το Πάσχα του καλοκαιριού. Από την Παναγία Σουμελά στην Παναγία της Τήνου, στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου, στην Παναγία Σπηλιανή στη Νίσυρο, στο Άγιο Όρος στο περιβόλι της Παναγίας και σε όλες τις Εκκλησίες μας που γιορτάζουν.
Είμαστε εν μέσω ενός καλοκαιριού που οδηγεί στο τέλος μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, μίας κρίσης που έχει εκατοντάδες χιλιάδες θύματα Έλληνες πολίτες. Είναι η ώρα που με τη βοήθεια της Παναγιάς θα ενωθούμε για να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε την πατρίδα μας σε πορεία ανάπτυξης και ανάκαμψης. Όταν θα γίνει αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε τις πολιτικές μας διαφορές.
Η σημερινή ημέρα, ας είναι μία ημέρα ενότητας και αγάπης για τον ελληνισμό. Όχι μόνο τον ελληνισμό της μητέρας πατρίδας, αλλά και εκείνους τους Έλληνες που υπέστησαν τα ολοκαυτώματα, όπως τους Πόντιους, τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, της Ίμβρου και της Τενέδου, τον κυπριακό ελληνισμό και βεβαίως το μεγάλο κομμάτι του ελληνισμού που είναι οι απόδημοι Έλληνες που γιορτάζουν σήμερα μαζί μας.
Χρόνια πολλά σε όλους».















Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά