Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ στην «ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ» της ΕΡΤ




Σε συζήτηση που συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ» σήμερα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της ΠΓΔΜ:

 Σήμερα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να λυθεί ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα, όσο την ταλαιπωρεί αλλά ταλαιπωρεί και τα Βαλκάνια και τη διεθνή κοινότητα -  γιατί μην ξεχνάμε δεν είναι μόνο μεταξύ μας είναι και διεθνές ζήτημα, εννοώ η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Βαλκάνια - για 25 χρόνια.

Είναι σαφές ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχει η κυβέρνηση και είναι εξίσου σαφές, ότι όταν αυτή η διαπραγμάτευση θα φτάσει σ’ ένα επίπεδο, θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να οικοδομηθεί, μια όσο το δυνατόν περισσότερο συναινετική λύση. Αυτά είναι σαφή, όπως είναι σαφέστατη και η θέση με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

Η θέση που έχει η ελληνική κυβέρνηση και με βάση αυτή προσέρχεται στη διαπραγμάτευση, στις συζητήσεις,  είναι, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, δηλαδή έναντι πάντων σε διεθνές επίπεδο. Αυτή άλλωστε είναι η θέση του Συνασπισμού από το 1990 και μετά.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία, αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις, να καταλήξουν σε ένα συνολικό πακέτο, το οποίο να αποκλείει στα Βαλκάνια και να αποκλείει σε αυτή τη χώρα λογικές αλυτρωτισμού. Η θέση αυτή συζητήθηκε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο υπουργός Εξωτερικών εξέθεσε την πορεία της υπόθεσης.

Σε ερώτηση αν τυχόν αρνητική τοποθέτηση του κόμματος των ΑΝΕΛ στη λύση που θα προκριθεί, εγείρει ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, απάντησε:  

Σαφέστατα όχι. Δεν υφίσταται θέμα δεδηλωμένης και η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει πότε και πως μπαίνει θέμα δεδηλωμένης. Από ‘κει και πέρα υπάρχει κυβέρνηση, εκφράζει την άποψη της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός των Εξωτερικών σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό. Τι εννοώ, το προηγούμενο διάστημα, πριν αρκετά χρόνια, υπήρξε σύγκρουση του τότε πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, το 1992. Από ‘κει και πέρα η ολοκλήρωση ενός σταδίου της διαπραγμάτευσης θα κινητοποιήσει και τις άλλες διαδικασίες. 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά