Συνεχόμενες υπηρεσίες χωρίς απαλλαγές στην Καστοριά






ΠΡΟΣ : κ. Α/ΓΕΣ  Αρ. Πρωτ. 54/2018       Αθήνα, 15 Ιαν 2018 
        
ΚΟΙΝ : - κ.κ. ΥΕΘΑ, ΑΝΥΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ
  - ΠΟΕΣ
  - Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ
    
ΘΕΜΑ  : Μέριμνα Υπέρ Στρκού Προσωπικού (Υπηρεσίες Στελεχών)

ΣΧΕΤ   : α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 68/2017 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.
  β. Το από 26 Μαΐου 2017 Ενημερωτικό Σημείωμα ΠΟΕΣ 
  γ. Υπ’ αριθμ. 6/2016 Γνωμοδότηση του ΓΣΝΣ/Γ’ ΣΣ 
  δ. Υπ΄ αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343/03-6-2011 Απόφαση ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β’ 1139, «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα»)
   
 1. Σας γνωρίζουμε ότι, με το (α) σχετικό έγγραφό της, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, γνώρισε στην Ομοσπονδία μας για συνεχόμενη, επί  2ήμερο ή 3ήμερο, εκτέλεση υπηρεσίας σε Μονάδες της Φρουράς Καστοριάς, η οποία (υπηρεσία) απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και εγρήγορση, με αποτέλεσμα τη σωματική καταπόνηση των στελεχών, σε καιρό ειρήνης, χωρίς την ανάλογη απαλλαγή τους, κατά τα εντελλόμενα στη (δ) όμοια. 

 2. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αναγνωρίζει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, δύνανται εκ της αποστολής τους, σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, να αντιμετωπίσουν γεγονότα εξαιρετικής σοβαρότητας και μεγέθους ….. Σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν παρεκκλίσεις από την τήρηση των κανόνων σχετικά με το ωράριο εργασίας. Ωστόσο, για όλες τις άλλες συνήθεις δραστηριότητες των ΕΔ, οι οποίες και λαμβάνουν χώρα υπό κανονικές συνθήκες, το ωράριο εργασίας θα πρέπει να οργανώνεται σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή το 40ωρο εβδομαδιαίως και μη υπέρβαση των οκτώ (8) ωρών ανά 24ωρο σε περίοδο μιας εβδομάδας, εάν πρόκειται για νυκτερινή εργασία.

 3. Όπως αναφέρεται στο (γ) σχετικό, η εκτέλεση συνεχόμενης υπηρεσίας για δύο ή τρεις ημέρες συνιστά, σύμφωνα με την κοινή πείρα και λογική, εργασία που ενδέχεται να επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, πόσο δε μάλλον όταν αυτή η εργασία χαρακτηρίζεται από τα θεσμικά κείμενα ως ιδιαιτέρως απαιτητική και κρίσιμη, ενώ, συνεχίζει το ίδιο έγγραφο, η υπηρεσία εκτελούταν παλαιότερα με εναλλαγή καθηκόντων στο εικοσιτετράωρο χωρίς να διαπιστωθούν δυσχέρειες εξ αυτού του λόγου που να έχουν επιπτώσεις στην εκπλήρωση της αποστολής της.

 4.  Κατόπιν των ανωτέρω, επικαλούμενοι την ευαισθησία σας και προκειμένου να προλάβουμε μια μελλοντική βλάβη στην υγεία των συναδέλφων μας, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε τη συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως άλλωστε και το (γ) σχετικό μνημονεύει.

5. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.   

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος  Τσουκαράκης Ανέστης Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) 6974365800 
Ο Γεν. Γραμματέας  Μαστρογιαννάκης Χρίστος Λοχαγός (ΠΒ) 6931116066

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά