Πράσινη ή λευκή νυχτερινή όραση



Πρόσφατα, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017, ένας εκπρόσωπος της εταιρίας Tactical Night Vision Company (TNVC) έκανε ένα εξαιρετικό άρθρο για το θέμα αυτό, πράσινη ή λευκή απεικόνιση στις συσκευές νυχτερινής όρασης; Αυτό θα δούμε και εμείς σε αυτό το άρθρο που είναι πρακτικά η ελληνική απόδοση του άρθρου της εταιρίας Tactical Night Vision Company (TNVC), μία εταιρία που έχει τεράστια εμπειρία στο χώρο της νυχτερινής όρασης μάχης σε παγκόσμιο επίπεδο, εξοπλίζοντας κάποιες από τις πιο επίλεκτες δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων του κόσμου.

Πηγή: RecoilWeb.com

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον εκπρόσωπο της εταιρίας, και βετεράνο μάχης, Clasky στη γνωστή ιστοσελίδα AR15.com και μπορείτε να το μελετήσετε όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο. Ο τίτλος του είναι «GREEN vs. WHITE: true speak» (ΠΡΑΣΙΝΗ εναντίον ΛΕΥΚΗΣ: οι αλήθειες) και μπορείτε να το μελετήσετε σε ελληνική απόδοση παρακάτω.



ΠΡΑΣΙΝΗ εναντίον ΛΕΥΚΗΣ: οι αλήθειες



Συχνά μας ρωτάνε για τη διαφορά ανάμεσα στις Πράσινες και Λευκού Φωσφόρου Διόπτρες Ενίσχυσης Εικόνας. «Αξίζει πραγματικά το λευκό τα λεφτά του;». Η απάντηση είναι αρκετά υποκειμενική, αλλά πάντα λέω στους ανθρώπους «εξαρτάται». Εξαρτάται από την αποστολή σου και εξαρτάται και από το προϋπολογισμό σου. Οι διόπτρες ενίσχυσης εικόνας λευκού φωσφόρου είναι η πιο σύγχρονη εξέλιξη στην ανάπτυξη της αναλογικής τεχνολογίας νυχτερινής όρασης στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOF). Υπάρχουν άλλες εξελίξεις νυχτερινής όρασης που αποδίδουν σε συγκεκριμένες χρήσεις πολύ καλά και σε άλλες χρήσεις όχι και τόσο καλά. Μερικοί θα διαφωνήσουν ότι αυτό ή το άλλο είναι καλύτερο, και οι κατασκευαστές θα σου πουν ότι το προϊόν τους είναι πάντα ανώτερο. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι συγκεκριμένες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται σήμερα από τις πιο επίλεκτες εθνικές μονάδες στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, και συγκεκριμένες τεχνολογίες δε χρησιμοποιούνται από αυτές τις μονάδες. Σήμερα, όλες οι διόπτρες ενίσχυσης εικόνας νυχτερινής όρασης που έχουν αγοραστεί για μάχη και χρησιμοποιούνται από τη USSOCOM, JSOC, USASOC, NSW, MARSOC, και οποιαδήποτε άλλη μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, είναι Λευκού Φωσφόρου χωρίς φίλτρο της εταιρίας L-3. Αλλά, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι η κατάλληλη επιλογή για κάθε αγοραστή.

TNVC/Διόπτρα Νυχτερινής Όρασης και ο Βετεράνος Πολεμικού Ναυτικού Σαμ, που συμμετέχει σε εκπαίδευση νυχτερινής όρασης στη Φλόριντα (με απεικόνιση Λευκού Φωσφόρου χωρίς φίλτρο της εταιρίας L-3)


Τι είναι ο λευκός φώσφορος (WP); Για να κατανοήσουμε το WP, χρειάζεται πρώτα να έχουμε μία βασική κατανόηση του πως λειτουργούν οι διόπτρες νυχτερινής όρασης και πως έφτασαν στη σημερινή μορφή τους. Τώρα θα καθίσω εδώ και θα εμβαθύνω στην επιστήμη και θα γράψω μία διδακτορική εργασία για αυτή τη τεχνολογία. Σας φαίνομαι ότι δουλεύω σε εργαστήρια με δοχεία και δοκιμαστικούς σωλήνες; Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι περισσότεροι από εμάς δε θα είχαμε την υπομονή να τα διαβάσουμε όλα αυτά, και άλλο πόσο να τα καταλάβουμε. Άρα θα τα πω με απλά λόγια. Η τεχνολογικά ενισχυμένη νυχτερινή όραση υπάρχει από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η αρχική νυχτερινή όραση απαιτούσε ένα ενεργό σύστημα με πηγή φωτός κοντά στο υπέρυθρο φάσμα για να προσφέρει κάποια απεικόνιση. Οι σύμμαχοι τοποθετούσαν γιγαντιαίους υπέρυθρους φακούς σε άρματα που παρείχαν φωτισμό υπέρυθρου φάσματος με το οποίο έβλεπε το πλήρωμα μέσω μίας ειδικής διόπτρας που λειτουργούσε με μπαταρία. Οι Ναζί έκαναν το ίδιο, αλλά επίσης ανέπτυξαν τη «σμίκρυνση» της συσκευής που ήταν φορητή από στρατιώτες. Η ZG1229 Vampir ήταν μία ενεργή συσκευή νυχτερινής όρασης με υπέρυθρη ακτινοβολία και προσαρμόζονταν στο τυφέκιο εφόδου Sturmgewehr 44. Είχε μία μεγάλη διόπτρα με ένα ενσωματωμένο φακό υπέρυθρης ακτινοβολίας επάνω της. Η συσκευή λειτουργούσε με μία μεγάλη μπαταρία που φορούσε στη πλάτη του ο στρατιώτης. Όλες αυτές οι συσκευές ήταν μεγάλες, ογκώδης, και απαιτούσαν ενεργό υπέρυθρο φωτισμό που φαίνονταν ως κόκκινα φώτα από μακριά. Οι ΗΠΑ αντέγραψαν τη «μικρή» Vampir και τη χρησιμοποίησαν κατά της Βόρειας Κορέας τις αρχές της δεκαετίας του 1950 στο Πόλεμο της Κορέας. Η γενική δομή δεν άλλαξε πολύ, και έμοιαζε γελοία επάνω στην αραβίδα M3 όπως έμοιαζε και στο STG44.

Γερμανός στρατιώτης της με τη Διόπτρα Νυχτερινής Όρασης Vampir (Gen0). Το ογκώδες σύστημα περιόριζε την ικανότητα του στρατιώτη να μεταφέρει άλλο εξοπλισμό μάχης λόγω του «Σακιδίου Πρωτονίων των Γκοστμπάστερς» που φιλοξενούσε τη μπαταρία του συστήματος.



Γερμανική διόπτρα ZG 1229 Vampir με ενεργό φακό σχεδόν-υπέρυθρου φάσματος.


Αραβίδα M3 των ΗΠΑ με ενσωματωμένο σχεδόν-υπέρυθρο σύστημα παρατήρησης. Μόλις περίπου 2100 τέτοια κατασκευάστηκαν. Αυτό το M3 δεν είχε άλλο σκοπευτικό σύστημα και είχε κατασκευαστεί ειδικά για διόπτρες νυχτερινής όρασης.


Ο Πόλεμος του Βιετνάμ είδε την ανάπτυξη και χρήση των πρώτων πραγματικών «διόπτρων αστεριών» που δε λειτουργούσαν με ενεργά συστήματα φωτισμού IR που ήταν ορατά στο πεδίο της μάχης. Αυτές οι γιγάντιες διόπτρες, όπως η PVS-2, χρεώνονταν στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και στις μονάδες Περιπόλων Μάχης Μεγάλων Αποστάσεων και παρείχαν ένα πλεονέκτημα, αν και περιορίζονταν από τη πυκνή βλάστηση της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας νυχτερινής όρασης στη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ και έπειτα στις δεκαετίες του 80 και 90. Αλλά τεχνολογία χωρίς τρόπο κατάλληλης δοκιμής, πάντα θα καθυστερεί την ανάπτυξη. Οι πρώτες συσκευές νυχτερινής παρατήρησης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Βιετνάμ ήταν λίγες και ελάχιστα διαδεδομένες, χρεώνονταν μόνο σε επίλεκτα ειδικά τμήματα. Είχαν γίνει τεράστια άλματα στην επιστήμη του πεδίου της μάχης, αλλά χρήσιμα δεδομένα απόδοσης ήταν δύσκολο να συλλεχθούν λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης χρήσης αυτών των συσκευών. Οι περισσότεροι Διοικητές έδιναν μικρή σημασία στη τεχνολογία νυχτερινής παρατήρησης. Καθώς η συνεχής ανάπτυξη διόπτρων και συσκευών νυχτερινής όρασης πέρασε από τις δεκαετίες του 80 και 90, μία ελαφρώς διαφορετική πλοκή άλλαξε το πρόβλημα: Οι μάχες έγιναν πολύ σύντομες για να παρέχουν οποιαδήποτε καλά δεδομένα για το πως θα βελτιωθεί η τεχνολογία.

Ελεύθερος σκοπευτής του 9 Συντάγματος Πεζικού του Στρατού των ΗΠΑ, με ένα τυφέκιο M-14 εξοπλισμένο με Διόπτρα Αστεριών στο Βιετνάμ.

Τυφέκιο M16A1 με Διόπτρα Αστεριών AN/PVS-2, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Χειριστής της Δύναμης Δέλτα του Στρατού των ΗΠΑ που φοράει Συσκευή Νυχτερινής Όρασης AN/PVS-5 στο Desert One, κατά την επιχείρηση Eagle Claw το 1980.

Αυτό κράτησε μέχρι την έναρξη του Παγκόσμιου Πολέμου Κατά της Τρομοκρατίας όταν οι ΗΠΑ μπήκαν σε μία μακροχρόνια μάχη όπου τα συστήματα μάχης μας μπορούσαν πραγματικά να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν. Είναι ειρωνικό το πως η αποτρόπαιη επίθεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν η ώθηση ώστε να μάθουμε πως να σκοτώνουμε ανθρώπους του είδους του πάρα, πάρα πολύ αποτελεσματικά. Τα πρώτα χρόνια του πολέμου έδειξαν μία μεγάλη καταστροφή στους Μουσουλμάνους Τζιχαντιστές, που ποτέ κανένας δε συμπάθησε σε όλη την ιστορία. Οι Ταλιμπάν και οι μαχητές της Αλ-Κάιντα δεν ήξεραν τι τους χτύπησε, πραγματικά, λόγω της τεχνολογίας νυχτερινής όρασης. Δεν είχαν ιδέα ότι μπορούν να γίνουν ορατοί στο σκοτάδι της νύχτας, και άλλο πόσο, στόχοι, που δέχονταν πυρά και καταστρέφονταν. Ήταν μία πανέμορφη στιγμή στην ιστορία του Συμμαχικού στρατού. Μπορούσαμε κυριολεκτικά να σκοτώνουμε χιλιάδες εχθρικούς μαχητές σε κάθε επίθεση, λόγω της τεχνολογίας. Και η νυχτερινή όραση ήταν η κύρια τεχνολογία που έκανε τους κακούς να φοβούνται να κοιμηθούν.

Καταδρομείς μιας Μονάδας Ειδικής Αποστολής του Στρατού των ΗΠΑ, φέροντας Συσκευές Νυχτερινής Παρατήρησης ANVIS-9 λίγο πριν από έναρξη επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Από την έλευση των Διόπτρων Αστεριών (Γενιά 1) τη δεκαετία του 1960, οι ενισχυτές απεικόνισης παρήγαγαν πράσινες εικόνες. Αυτό προέρχεται από τη πλάκα φωσφόρου. Η πλάκα φωσφόρου (κρατηθείτε για την εξήγηση) μπορεί να έχει οποιοδήποτε χρώμα. Αλλά, το πράσινο είναι το πιο καλά ορατό χρώμα στο ανθρώπινο μάτι. Άρα, πράσινο ήταν η φυσική επιλογή για την απεικόνιση νυχτερινής όρασης. Αυτό δούλεψε αρκετά καλά για δεκαετίες. Αλλά ο νόμος της τεχνολογίας και του πολέμου είναι «καινοτομία ή θάνατος». Έπειτα από αρκετά χρόνια μονόπλευρων μαχών στο Αφγανιστάν, οι Συμμαχικές δυνάμεις άρχισαν να αντιμετωπίζουν αντίσταση τη νύχτα. Είναι ένα πράγμα οι εχθροί να ρίχνουν στα τυφλά μέσα στη νύχτα γιατί δέχονται επίθεση. Αλλά είναι τελείως άλλο πράγμα όταν αρχίζουν να βάλλουν με εύστοχα πυρά προς το μέρος σου. Αυτή η περίοδος του «Τι στο διάολο συμβαίνει;» μας δίδαξε ότι οι εχθροί έφερναν συσκευές νυχτερινής παρατήρησης κλεμμένες από το πεδίο της μάχης, και οι Τσετσένοι μαχητές αγόραζαν φτηνές ή από τη μαύρη αγορά συσκευές νυχτερινής παρατήρησης.

Ο χειριστής της DEVGRU του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Μπρετ ‘Σέιντι’ Σαντλ, που φέρει Συσκευή Νυχτερινής Παρατήρησης GPNVG-18 στο Αφγανιστάν. Ο Μπρετ σκοτώθηκε τραγικά σε ένα ατύχημα εκπαιδευτικού άλματος με αλεξίπτωτο στην Αριζόνα το 2013.

Τώρα, ας καθίσουμε και να μιλήσουμε για τις αλήθειες της νυχτερινής όρασης. Η νυχτερινή όραση δεν είναι μαγεία. Μπορεί να φαντάζει έτσι, αλλά η νυχτερινή όραση είναι μία τεχνολογία ενίσχυσης εικόνας. Απαιτεί λίγο φως στο χώρο για να το ενισχύσει. Εάν πάρεις τις τελευταίες και πιο ακριβές, αυτές που έχουν στις μονάδες άμεσης επέμβασης, και δεις από μέσα σε ένα περιβάλλον με απόλυτο σκοτάδι, δε θα δεις τίποτα πέρα από σπινθήρες – δηλαδή το ηλεκτρονικό σήμα που προσπαθεί να απεικονίσει κάτι από το τίποτα. Οι σημερινές συσκευές μπορούν να κάνουν πάρα πολλά με πιο απλό τρόπο, αλλά ακόμα χρειάζονται λίγο φως για να λειτουργήσουν. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν πολύ λίγα μέρη που δεν έχουν καθόλου φως. Αλλά, όσο περισσότερο φως έχει, τόσο καλύτερη εικόνα θα παράγει. Και όταν είσαι σε πιο σκοτεινά περιβάλλοντα, συχνά θέλεις να συμπληρώνεις το φως με τεχνικό φωτισμό υπέρυθρης ακτινοβολίας. Οι φακοί IR λειτουργούν όπως οι κανονικοί φακοί για τις συσκευές νυχτερινής όρασης. Σου επιτρέπουν να χρησιμοποιείς τη συσκευή νυχτερινής παρατήρησης ακόμα και σε υπερβολικά χαμηλό φωτισμό, ή και καθόλου. Αλλά μπορεί να το δει οποιοσδήποτε έχει τεχνολογία όρασης νυχτός. Όταν ελέγχεις τη νύχτα, είναι σοκαριστικό να βλέπεις τα λέιζερ και φακούς IR σου να χρησιμοποιούνται εναντίον σου ως σημεία προσβολής εχθρικών πυρών. Αυτό οδήγησε στους χειριστές των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων να ζητάνε για δυνατότητα να βλέπουν σε πιο σκοτεινά περιβάλλοντα προτού χρειαστεί να συμπληρώσουν με τεχνητό φως IR.

Χειριστές της DEVGRU του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πριν από επιχειρήσεις μάχης στο Αφγανιστάν.

Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη του λευκού φωσφώρου, και εξίσου σημαντικό, στις συσκευές αφιλτράριστης απεικόνισης. Την ίδια στιγμή που το πράσινο είναι το πιο ορατό χρώμα στο ανθρώπινο μάτι, το λευκό είναι το πιο φωτεινό χρώμα στο ορατό φάσμα. Η απλή αλλαγή του χρώματος της πλάκας φωσφόρου από πράσινο σε λευκό παρείχε μία άμεση άνοδο στη φωτεινότητα της απεικόνισης. Οι λευκές απεικονίσεις αποδείχθηκαν επίσης πιο αποδεκτές από τα ανθρώπινα μάτια έπειτα από μεγάλης διάρκειας χρήσεις. Αλλά, η προοπτική του να σκοτώνουμε περισσότερους τζιχαντιστές οδήγησε την ανάπτυξη πέρα από αυτό στην αφιλτράριστη τεχνολογία. Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο θέμα μας: Πως λειτουργούν οι συσκευές ενίσχυσης. Οι παραδοσιακές συσκευές Γενιάς 3 έχουν λεπτά φίλτρα. Λεπτά φίλτρα που εμποδίζουν ιόντα και προστατεύουν τη συσκευή από αυτοκαταστροφή όταν λειτουργεί. Τα φωτόνια (ενέργεια φωτός) μετατρέπονται σε ηλεκτρόνια (θετικά και αρνητικά φορτισμένα) και περνάνε μέσα από τη φωτοκάθοδο. Τα αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια περνάνε από τη Πλάκα Μικρο-Καναλιών (MCP), και πολλαπλασιάζονται… Πάρα πολλές φορές. Τα πολύ, πολύ περισσότερα ηλεκτρόνια που βγαίνουν από την άλλη πλευρά της MCP πέφτουν επάνω στη πλάκα φωσφόρου, που τα μετατρέπει και πάλι σε φωτόνια (αλλά πιο πολλά). Αυτό είναι η ενισχυμένη-σε-φως απεικόνιση που βλέπεις. Αλλά, τα θετικά φορτισμένα ηλεκτρόνια απωθούνται από τα αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια πίσω στη φωτοκάθοδο. Αυτά ταξιδεύουν στην αντίθετη κατεύθυνση και θα έφθειραν/κατέστρεφαν τη φωτοκάθοδο εάν δεν υπήρχε ένα λεπτό φίλτρο που εμποδίζει τα ιόντα. Παρότι αυτό είναι καλό, και η απεικόνιση νυχτερινής όρασης που βλέπει ο χειριστής είναι εκπληκτική, περιορίζεται από το λεπτό φίλτρο. Βασικά, το λεπτό φίλτρο εμποδίζει λίγο λιγότερο από το 50% του φωτός που θα μπορούσε να έχει συλλεχθεί εξ’αρχής. Αλλά, χωρίς το φίλτρο, η συσκευή γρήγορα θα καταστραφεί.

Οι υπάλληλοι της TNVC, Σαμ και Ντον που συμμετέχουν σε εκπαίδευση νυχτερινής όρασης στη Φλόριντα (με διόπτρες Λευκού Φωσφόρου Δίχως Φίλτρο)

Οι ιδιοφυΐες της εταιρίας L-3 Warrior Systems ανέπτυξαν μία πατενταρισμένη τεχνολογία δίχως φίλτρο. Αν και δεν έχουμε την ελευθερία να αναλύσουμε πλήρως τις λεπτομέρειες του πως επιτυγχάνεται, το θέμα είναι ότι η συσκευή συλλέγει περισσότερο φως, που ενισχύεται ακόμα περισσότερο, και όλα αυτά ενώ διατηρεί ελάχιστο 10.000 ώρες ζωής. Η εταιρία Harris (παλαιότερα γνωστή ως ITT Exelis) επίσης κάνει συσκευές WP (Λευκού Φωσφόρου), αλλά οι δικές τους έχουν ακόμα ένα λεπτό φίλτρο. Οπότε, παρότι η λευκή απεικόνιση είναι ακόμα φωτεινότερη από μία λεπτού φίλτρου πράσινη, δε παρέχουν τα ίδια επίπεδα φωτεινότητας ή ανάλυσης όπως μία συσκευή δίχως φίλτρο.

Ο λευκός φώσφορος είναι μία απίστευτα ισχυρή τεχνολογία που παρέχει ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα σε σχέση με τη πράσινη για τον πολεμιστή. Αλλά, αυτό κάνει τις πράσινες παρωχημένες; Η απάντηση είναι όχι. Αν και οι λευκές έχουν ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα, δεν είναι τέλειες. Η λευκή απεικόνιση μπορεί να είναι πολύ φωτεινή σε συνθήκες υψηλού φωτισμού. Παρότι αυτές οι συνθήκες δεν είναι το βασικό επιχειρησιακό περιβάλλον για νυχτερινή όραση, συμβαίνουν. Εάν ζεις ή εργάζεσαι σε μία κατοικημένη ή προαστιακή περιοχή, θα έχεις πάρα πολύ τεχνητό φως για να βλέπεις τη νύχτα. Αυτή η ποσότητα φωτός δεν είναι πάντα επαρκής για να να επιχειρείς τη νύχτα με ασφάλεια, άρα η νυχτερινή όραση είναι η απάντηση. Αλλά, μία διόπτρα υπερ-ευαίσθητου λευκού φωσφόρου + δίχως φίλτρο, μπορεί να δημιουργεί ένα είδος φωτεινών λάμψεων στην απεικόνιση. Αυτό συμβαίνει ακόμα και αν μειώσεις την ένταση φωτός στη συσκευή σου, ή χρησιμοποιήσεις καλύμματα μείωσης φωτός. Αλλά γενικά, η πράσινη είναι μία πιο αποτελεσματική επιλογή για αυτές τις περιοχές επιχειρήσεων. Ωστόσο, η κοινότητα Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ αγοράζει μόνο νυχτερινή όραση λευκού φωσφόρου τώρα. Έχουν ακόμα πράσινες στα αποθέματα τους, αλλά τις αποσύρουν καθώς σταματάει η χρήση παλαιότερων διόπτρων.

Αλλά και πάλι, επειδή οι SEAL του Πολεμικού Ναυτικού έχουν λευκό φώσφορο, δε σημαίνει ότι είναι αυτό που χρειάζεσαι. Σίγουρα έχει ένα υψηλό παράγοντα τύπου «αρέσει στα γκομενάκια», αλλά το WP είναι ακριβό. Γενικά θα χρειαστείς $800+ ή παραπάνω ανά διόπτρα WP. Ναι, υπάρχουν πιο φτηνές διόπτρες WP, αλλά πρέπει να αναρωτηθείς γιατί είναι πιο φτηνές. Χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες για τις διαφορές, αρκεί να πω ότι δε κατασκευάζονται όλες οι διόπτρες το ίδιο. Μερικές κατασκευάζονται άψογα στο εργοστάσιο, και άλλες όχι (και πωλούνται με έκπτωση σε διάφορους μεταπωλητές για να καλύψουν τα έξοδα παραγωγής τους). Υπάρχουν ακόμα αρκετές μονάδες Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και παιδιά από το πεζικό που σκοτώνουν τζιχαντιστές σε όλο το πλανήτη, μέσα από μία πράσινη εικόνα. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα με τη πράσινη απεικόνιση και πολλοί περισσότεροι κακοί έχουν συναντήσει τις παρθένες τους ως αποτέλεσμα χειριστών με πράσινες παρά με λευκές. Το λευκό είναι σίγουρα τέλειο εάν είναι μέσα στο προϋπολογισμό σου. Αλλά αυτό είναι το μοναδικό σημείο απόφασης. Αντέχει ο προϋπολογισμός σου αναβάθμιση σε λευκό φώσφορο;

Προσωπικά, λέω το εξής στους ανθρώπους: Εάν χρειάζεται να παρατραβήξεις σε σημείο που δε νοιώθεις άνετα τον προϋπολογισμό σου για να πάρεις λευκές, καλύτερα πάρε πράσινες. Κράτησε τα παραπάνω χρήματα για βάσεις, λέιζερ, κράνη, πυρομαχικά, σύνταξη, κτλ. Η νυχτερινή όραση απαιτεί πολλά διαφορετικά αξεσουάρ για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Αλλά, αν σου περισσεύουν τα παραπάνω χρήματα, τότε πάρε λευκή. Το να έχεις ή να μην έχεις το ένα ή το άλλο δεν θα είναι αποφασιστικός παράγοντας για την επιτυχία της αποστολής σου. Τόσο η λευκή όσο και η πράσινη είναι εκπληκτικές τεχνολογίες που έχουν, και συνεχίζουν να υπηρετούν τους πολεμιστές και αστυνομικούς μας. Δε θα σας πω να πάρετε το ένα ή το άλλο. Αλλά ελπίζω, ότι τώρα έχετε μία καλύτερη ιδέα για τη τεχνολογία ώστε να πάρετε μία σωστή απόφαση (ή τουλάχιστον σας διασκέδασα όσο καθόσασταν στη τουαλέτα). Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε το μπαρούτι σας στεγνό και να είστε ασφαλείς.

Εταιρία Τακτικής Νυχτερινής Όρασης – TNVC
http://www.tnvc.com
(909) 796-7000
ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

defensegr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά