Αυξημένη θερμοκρασία για τους πιλότους μέσα στα ελικόπτερα



Σύμφωνα με μελέτες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντολογικής Φυσιολογίας του Π.Θ.
Οι πρώτες ενδείξεις μελετών που έγιναν για τις αντίξοες συνθήκες και την επίδρασή τους στην ασφάλεια των πτήσεων, στους χειριστές ελικοπτέρων παρουσιάστηκαν στη διημερίδα που διοργανώνει η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, που ξεκίνησε σήμερα με την ασφάλεια πτήσεων και συνεχίζεται αύριο Σάββατο με την οδική ασφάλεια, που αφορά τον πολύ κόσμο. Οι μελέτες έγιναν από το Εργαστήριο Περιβαλλοντολογικής Φυσιολογίας, του Π.Θ. που διαθέτει μεταπτυχιακά τμήματα για στρατιωτικούς, από μεταπτυχιακούς φοιτητές – πιλότους ελικοπτέρων.
Σύμφωνα με τις μελέτες, ειδικά στα παλαιού τύπου ελικόπτερα οι θερμοκρασίες είναι ανεβασμένες σε σχέση με το περιβάλλον και οι χειριστές πρέπει να αντιμετωπίσουν και αυτό το πρόβλημα, σε συνδυασμό με τη διαφορετική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος όταν κάποιος βρίσκεται στον αέρα ή σε αντίξοες συνθήκες και ακραία περιβάλλοντα, που δεν γνωρίζουμε στο έδαφος και στη φυσιολογική μας ζωή.
ΤΑΞΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΑΞΑΣ ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗΤΑΞΑΣ ΕΚΘΕΣΗ
Την εκδήλωση, που άνοιξε ο διοικητής της 1ης ΤΑΞΑΣ ταξίαρχος Γιώργος Ματζουράνης, παρακολούθησαν ο ταξίαρχος Γεώργιος Καϊμακτσής, διευθυντής του Γραφείου Ασφάλειας Πτήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, ταξίαρχος Γιάννης Τόλιας, ο αρχιπλοίαρχος Γιάννης Κοντόπουλος, ο πλοίαρχος Εμμαν. Κανάλης, λιμενάρχης Βόλου, ο επίτιμος αρχηγός Β’ Σώματος Στρατού Στ. Τουρναβίτης, και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος.
Επίσης παραβρέθηκαν πλήθος στρατιωτικών, κυρίως της 1ης ΤΑΞΑΣ, αλλά και εκπρόσωποι της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της 111 Πτέρυγας Μάχης.
Εξωστρεφείς εκδηλώσεις εκτός αεροδρομίων
Ο διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, ταξίαρχος Γιώργος Ματζουράνης δήλωσε ότι η 1η ΤΑΞΑΣ ασχολείται με την ασφάλεια των πτήσεων που είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, διότι θέλουν τα μειώσουν τα ατυχήματα και να τα προλάβουν, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες ανθρώπινων ζωών και υλικού.
«Έτσι κι αλλιώς εμείς διοργανώνουμε σεμινάρια και ημερίδες εντός των αεροδρομίων, αλλά αυτή τη φορά πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε κάτι πιο μεγάλο, να βγούμε εκτός των «τειχών» των αεροδρομίων, διότι πιστεύω ότι είμαστε σε μια δυναμική αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Επιβάλλεται δηλαδή αυτά που έχουμε ως γνώση και εμπειρίες να τις μεταδώσουμε και έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής.
Ο κ. Ματζουράνης τόνισε ότι η ασφάλεια πτήσεων ενδεχομένως έχει περιορισμένο εύρος, αλλά υπάρχουν και πολίτες που ασχολούνται με τον αερομοντελισμό και πετούν σε Αερολέσχες, συνεπώς υπάρχει πεδίο ενδιαφέροντος. Πολύ δε περισσότερο για τα θέματα της οδικής ασφάλειας που όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο χάνεται στην άσφαλτο μια κωμόπολη. «Είναι καθήκον μας πιστεύω να το επικοινωνήσουμε και όταν έχουμε τέτοιες δυνατότητες να τις μεταφέρουμε στον κόσμο», δήλωσε.
Άλλες οι συνθήκες στον αέρα
Ο Πέτρος Ντίνας ερευνητής στη φυσιολογία των ανθρώπων στο Εργαστήριο Περιβαλλοντολογικής Φυσιολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, μίλησε για τη φυσιολογία του χειριστή κατά τη διάρκεια των πτήσεων, τις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να περάσει και τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό για ν’ ανταπεξέλθει στις δυσκολίες.
Όπως είπε, όταν οι πιλότοι βρίσκονται στον αέρα ή σε αντίξοες συνθήκες και ακραία περιβάλλοντα, το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί διαφορετικά και οι χειριστές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να ανταπεξέλθουν σ’ αυτές τις δυσκολίες, τις οποίες δεν γνωρίζουμε στο έδαφος ή στη φυσιολογική μας ζωή.
«Είναι αρκετά δύσκολο για τους χειριστές και τους ανθρώπους που εκτίθενται σε τέτοιες καταστάσεις να καταφέρουν να βρεθεί σε ένα τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Ντίνα το θέμα αυτό απαιτεί έρευνα και, δυστυχώς, στην Ελλάδα η έρευνα στο στράτευμα μέχρι στιγμής δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Σε ξένα κράτη, τόνισε, έχει προχωρήσει πάρα πολύ και, επειδή κάθε Στρατός έχει τις ιδιαιτερότητές του, πρέπει να δώσουμε έμφαση στον δικό μας Στρατό και τους Έλληνες χειριστές, ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε μελέτες, που θα φέρουν αυτά τα αποτελέσματα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να βγάλουμε οδηγίες γι’ αυτούς τους ανθρώπους που καθημερινά παίζουν τη ζωή τους.
Ο ερευνητής του Π.Θ. εξήγησε ότι επίσημες οδηγίες για τη φυσιολογία των χειριστών ή των μαχητών, δεν υπάρχουν, αλλά για να εκδοθούν είναι πάρα πολύ δύσκολο και θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλές μελέτες.
Μεγαλύτερες θερμοκρασίες στο ελικόπτερο
Το Εργαστήριο Περιβαλλοντολογικής Φυσιολογίας, ξεκίνησε έρευνα γι’ αυτό τον τομέα, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού τμήματος για στρατιωτικούς, που έχει θεσπίσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες που έγιναν το 2016, από μεταπτυχιακούς φοιτητές έδειξαν ότι οι χειριστές μέσα στο ελικόπτερο αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
«Όπως παρατηρήθηκε στο ελικόπτερο υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, στην οποία θα πρέπει οι χειριστές να ανταπεξέλθουν και προτείνονται κάποια πράγματα σε πρώτη φάση, αν και θα πρέπει να γίνουν αρκετές μελέτες για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», ήταν η δήλωση του ερευνητή.
Από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει ότι είναι αρκετά ανεβασμένη η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κυρίως σε παλαιού τύπου ελικόπτερα, όπως τα UH-1H Huey, κάτι που δεν βοηθάει τους χειριστές και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να αντιμετωπιστεί.
Ο κ. Ντίνας σημείωσε ότι ο εξοπλισμός των πιλότων σαφώς βοηθάει την κατάσταση, αλλά και για το θέμα του εξοπλισμού πρέπει να γίνουν μελέτες για να καταλήξουμε στον τύπο εξοπλισμό που πρέπει να φορούν οι χειριστές του Στρατού, για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.
Στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, που γίνεται η διημερίδα λειτουργεί στατική έκθεση με εξοπλισμό των χειριστών των ελικοπτέρων, drones και αερομοντέλα των Αεροπροσκόπων Βόλου.

https://magnesianews.gr/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά