Επίκαιρη Ερώτηση Μ.Τζελέπη για τα στρατόπεδα Εμμανουήλ Παππά και Παπαλουκά



Επίκαιρη Ερώτηση Μ.Τζελέπη για τα στρατόπεδα Εμμανουήλ Παππά και Παπαλουκά

Στην Ολομέλεια της Δευτέρας 18-9-2017 συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Κάμμενο σχετικά με «τα Στρατόπεδα Εμμμανουήλ Παππά και Παπαλουκά».
Ειδικότερα, ο Βουλευτής στην αρχή της Επίκαιρης Ερώτησής του τόνισε ότι: «Για τα στρατόπεδα που βρίσκονται στον αστικό ιστό της πόλεως του Νομού Σερρών, εδώ, σε αυτήν την Αίθουσα, κύριε Πρόεδρε, στις 17 Ιουνίου 2016, όταν συζητιόταν ο ν. 4407 περί ρυθμίσεων αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του, υπήρξε δέσμευση από το Βήμα αυτό της Ολομέλειας της Βουλής από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι οι συμφωνίες που προϋπήρχαν θα τηρηθούν. Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρατε: «Μα είναι δυνατόν να παραβιάσουμε ποτέ τη συνέχεια του κράτους; Σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό, κύριε Τζελέπη, και μην ανησυχείτε για τις Σέρρες. Δεν είναι καν στον προγραμματισμό και ισχύει η συμφωνία. Είναι στα Πρακτικά η δήλωσή σας αυτή». Και συνεχίζω αναφέροντας τα δικά σας λόγια κ. Υπουργέ: «Πρέπει την περιουσία να την εκμεταλλευθούμε, με πρώτο το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, το συμφέρον των πολιτών, για τόπους πρασίνου. Μακάρι να υπάρχουν τέτοιες προτάσεις». Καταθέτω στα Πρακτικά και όλη την τοποθέτηση του κυρίου Υπουργού. Αυτή η συμφωνία ήταν μία συμφωνία του 2012, βάση της οποίας εκχωρούνταν κατά κυριότητα τα στρατόπεδα «Εμμανουήλ Παππά» και «Παπαλουκά» στον Δήμο, με μία προϋπόθεση: ότι 45 στρέμματα από το στρατόπεδο «Εμμανουήλ Παππά» θα είχαν πολεοδομηθεί υπέρ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Και μάλιστα ότι αυτό έπρεπε να είναι το 5% της αντικειμενικής αξίας των στρατοπέδων, παρ’ ότι η αρχική συμφωνία του 2012, που ο κύριος Υπουργός είπε ότι θα τη σεβαστεί, δεν το προέβλεπε αυτό. Υπάρχει η τεχνική έκθεση εκτίμησης των υπηρεσιών του Δήμου και της Πολεοδομίας του Νομού Σερρών, σύμφωνα με την οποία η αντικειμενική αξία ξεπερνάει κατά πολύ το 5%. Την καταθέτω και αυτήν στα Πρακτικά. Και δεν φθάνει μόνον αυτό. Είδαμε ότι και όσον αφορά την ιδιοκτησία 38 στρεμμάτων του στρατοπέδου «Εμμανουήλ Παππά», το ίδιο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με υπογραφές τότε από τον κ. Σταθιά, να λέει ότι είναι κυριότητας του Δήμου Σερρών. Καταθέτω και την απόφαση του ΤΕΘΑ στα Πρακτικά. Και έρχεται τώρα -πριν έναν μήνα- το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταθέτει αγωγή εναντίον του Δήμου Σερρών και διεκδικεί και αυτά τα 38 στρέμματα. Καταθέτω για τα Πρακτικά και την αγωγή του ΤΕΘΑ εις βάρος του Δήμου αμφισβητώντας την ιδιοκτησία του».
Κλείνοντας την Πρωτολογία του, ο κ. Τζελέπης έθεσε ευθέως και ξεκάθαρα το εξής ερώτημα: «Ρωτάω ευθέως, όμως, κύριε Υπουργέ: Θα τηρήσετε αυτά για τα οποία δεσμευτήκατε εσείς από το Βήμα της Ολομέλειας της Βουλής για τη συμφωνία που προϋπήρχε από το 2012 για την εκχώρηση των στρατοπέδων «Εμμανουήλ Παππά» και «Παπαλουκά» στους πολίτες του Δήμου Νομού Σερρών;».
Στην Δευτερολογία της Επίκαιρης Ερώτησής του, και αφού πρωτίστως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι «μπορεί να παραχωρήσει κατά χρήση και για 99 χρόνια τα Στρατόπεδα στον Δήμο Σερρών», ο Βουλευτής ανάφερε τα εξής: «Πρώτον, η συμφωνία του 2012 προέβλεπε την παραχώρηση των συγκεκριμένων στρατοπέδων με την κυριότητα στον Δήμο. Αυτό δεσμευτήκατε και αυτό είπατε από το Βήμα της Βουλής, ότι θα εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα στρατόπεδα από τον Νόμο που ψηφίστηκε. Το «Στρατόπεδο Εμμανουήλ Παππά» είναι εκατόν ενενήντα δύο στρέμματα και όπως παραδέχεται το ίδιο το ΤΕΘΑ, τα τριάντα εννέα στρέμματα είναι ιδιοκτησία του Δήμου Σερρών. Εσείς για να τα αμφισβητήσετε κι αυτά τώρα, έρχεστε και κάνετε αγωγή. Για το δε «Στρατόπεδο Παπαλουκά», τα εκατόν είκοσι τέσσερα στρέμματα είναι εγγεγραμμένα στο Κτηματολόγιο κι αυτή τη στιγμή εμφανίζονται στον Δήμο Σερρών. Έχει το δικαίωμα το ΤΕΘΑ να κάνει διεκδικητική αγωγή ως το 2019 -κάτι που δεν έκανε- επάνω σε αμφίβολο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Παρ’ όλα αυτά, έρχεται ο Δήμος -οι δημότες, οι πολίτες της πόλης των Σερρών, γιατί είναι περιουσία του λαού τα στρατόπεδα- και λέει ότι το 5% το δίνουμε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και μάλιστα πολεοδομημένο. Βγήκαν τα ΦΕΚ. Έχουν πολεοδομηθεί τα στρατόπεδα. Κύριε Υπουργέ, αν δεν τηρηθεί αυτή η συμφωνία, τα στρατόπεδα θα γίνουν ένα ρημάδι. Δεν μπορεί να γίνει άλλη χρήση των στρατοπέδων, δεδομένου ότι έχουν πολεοδομηθεί,  ούτε έχει χρήματα ο στρατός για να μπει από μόνος του να κάνει αξιοποίηση. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορεί να γίνει -γιατί εσείς είπατε ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά πρέπει να έχουμε και συνέπεια στον λόγο μας και ιδιαίτερα εντός του Κοινοβουλίου- είναι να τηρηθεί αυτό για το οποίο δεσμευτήκατε σε σχέση με τη συμφωνία του 2012. Υπάρχει εκχώρηση των σαράντα πέντε στρεμμάτων. Άρα, όλα τα άλλα υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του ΤΕΘΑ. Άλλωστε, από την εξαμελή επιτροπή, ο Αρχηγός του ΓΕΣ και οι δύο υπαρχηγοί υπέγραψαν και δεν υπογράψατε εσείς, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Η μισή στρατιωτική ηγεσία αποδέχθηκε τη συμφωνία αυτή. Δεν ξέρω τι μεσολάβησε και αθετήσατε τον λόγο σας, αλλά θα σας παρακαλούσα να εξηγήσετε -επιβάλλεται- σχετικά με αυτό το οποίο είπατε στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με νταβατζιλίκι από την κοινωνία των Σερρών που απαιτούν τα στρατόπεδα χωρίς αντάλλαγμα. Νομίζω ότι γίνεται γνωστό τοις πάσι ότι οι πολίτες των Σερρών, οι Μακεδόνες πολίτες αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση των εδαφών τους και στην πόλη των Σερρών, τη γενέθλια γη των Σερραίων, στην οποία λειτουργούσαν πέντε στρατόπεδα. Σήμερα, οφείλετε να σεβαστείτε αυτή τη συμφωνία, γιατί αλλιώς τα στρατόπεδα αυτά θα μείνουν έτσι, χωρίς καμία αξιοποίηση, χωρίς να μπορούν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, κάτι που το έχει ανάγκη ο αστικός ιστός, χωρίς να μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά μας χώρους ψυχαγωγίας και πρασίνου. Και για αυτό θα ευθύνεστε εσείς».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, παρ’ όλη την πίεση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη, ενέμεινε στην αρχική του θέση ότι: «η αξιοποίηση των Στρατοπέδων με το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορεί να γίνει μόνο κατά χρήση και για 99 χρόνια». Με βάση τις δηλώσεις του Υπουργού, ο κ. Τζελέπης δεσμεύεται ότι θα επανεξετάσει το εν λόγω ζήτημα και θα το παρακολουθεί στενά για την εξεύρεση της καταλληλότερης λύσης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των Σερραίων πολιτών.
Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε απόσπασμα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής:
https://www.youtube.com/watch?v=g8aG4de93Mo&t=23s
http://www.infonews24.gr


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά