Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ ή Π.Ο.Ε.Σ; Ο πρόεδρος ΔΣ/ΕΣΠΕΘ κ. Κουκουράβας Στ. απαντά και ενημερώνει...

Ανεξαρτήτως του αν είναι κάποιος υπέρ η κατά της δημιουργίας των ενώσεων εν ενεργεία Στρατιωτικών, που είναι πλέον γεγονός και με νόμο του Κράτους, η παρούσα ενδιαφέρουσα συνέντευξη δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς συναδέλφους και μη, να ενημερωθούν εκτενέστερα επί του θέματος αυτού αλλά και επί των τελευταίων εξελίξεων. Μία συνέντευξη που θα συζητηθεί για τη σοβαρότητα και την πληρότητα των απαντήσεων - απόψεων του Προέδρου του ΔΣ της ΕΣΠΕΘ κ. Στέφανου Κουκουράβα, σχετικά με τη Συλλογική Έκφραση των Στρατιωτικών, που όπως μας διαβεβαίωσε αντικατοπτρίζουν τις αντίστοιχες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΠΕΘ. Καλή ανάγνωση!!!  
1) Κύριε Κουκουράβα, καλησπέρα σας! Ενημερώστε μας, τι είναι η Ε.Σ.ΠΕ.Θ (Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας); Τι αντιπροσωπεύει, τι πρεσβεύει και τι επιδιώκει; 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κε Παπαπαρίση καταρχήν να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξή καθότι μας δίνετε τη δυνατότητα να αναδείξουμε μέσα από τη σελίδα σας, θέματα που άπτονται καθαρά της συλλογικής έκφρασης των Ελλήνων Στρατιωτικών.   
Σας ενημερώνω ότι η Ε.Σ.ΠΕ.Θ είναι νόμιμα αναγνωρισμένο σωματείο, με διάταξη του Ειρηνοδικείου Λάρισας, εναρμονισμένο, ως προς τη λειτουργία του, με το ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τον Ν.4407/2016. Μέλη της Ένωσης μπορούν να γίνουν όλα τα εν ενεργεία (ε.ε) στελέχη, όλων των κλάδων των ΕΔ, ανεξαρτήτως βαθμού και προέλευσης, με την δέσμευση ότι πρέπει να υπηρετούν σε Μονάδες που εδρεύουν στα όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η Ε.Σ.ΠΕ.Θ όπως γνωρίζετε και ο ίδιος εδρεύει στην πόλη της Λάρισας και είναι από τις πολυπληθέστερες Ενώσεις, καθόσον τα μέλη μας έχουν ξεπεράσει τις αρχικές μας προσδοκίες. Σύμφωνα με το καταστατικό οι βασικές μας επιδιώξεις, αφορούν τη μελέτη και υποβολή εισηγήσεων αναφορικά µε τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών και σε θέματα βελτίωσης της επαγγελματικής κατάρτισης των συναδέλφων, χωρίς την υπέρβαση των ορίων που προσδιορίζονται από τις ιδιομορφίες, την αποστολή και τον κοινωνικό χαρακτήρα των ΕΔ.
Η δημιουργία της Ε.Σ.ΠΕ.Θ έγινε πριν 5 χρόνια περίπου ανατρέχοντας στον Ιούλιο του 2012. Η Ένωση είναι από τις πλέον δραστήριες Ενώσεις στο χώρο και μέσω της πορείας της, έχει σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη της καθώς και την τοπική κοινωνία. Φυσικά στο ξεκίνημα της πορείας μας παρουσιάστηκαν αρκετές δυσχέρειες, οι οποίες θα έλεγα ήταν λόγω της αρνητικής προδιάθεσης της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΘ.Α έναντι της συλλογικής έκφρασης, καθώς επίσης και εξαιτίας της καχυποψίας των συναδέλφων, λόγω της εσφαλμένης εντύπωσης που έχουν ορισμένοι που, σκοπίμως ή μη, συγχέουν τη δράση των Ενώσεων με τον ακραίο και στείρο συνδικαλισμό που αναπτύχθηκε στη χώρα μας επί χρόνια σε ορισμένους εργασιακούς κλάδους. Δεν είμαστε συντεχνιακό σωματείο. Ο εμπεριστατωμένος δημόσιος λόγος είναι το μοναδικό όπλο μας και να είστε σίγουρος πως δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι το δίκαιο και η αλήθεια, σε βάθος χρόνου, αρκούν από μόνες τους! Δεν έχουμε εξαρτήσεις, είμαστε παντελώς αδέσμευτοι και ανεξάρτητοι. 
2) Ποια σημεία της πορείας σας θα χαρακτηρίζατε ως σταθμούς ή ορόσημα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πορεία μας, όπως προανέφερα, δεν ήταν αδιατάρακτη. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και φυσικά όλα χτίστηκαν με πολύ κόπο. Αντιμετωπίσαμε επιτυχώς τις «παιδικές ασθένειες» και πορευόμαστε ενωτικά, δυναμικά και με εξωστρέφεια. Ορόσημα της μέχρι τώρα πορείας θεωρώ ότι υπήρξε η δυναμική συμμετοχή μας, με πολυμελείς αποστολές, στις κινητοποιήσεις της περιόδου 2012 - 2013 στις οποίες είχατε δραστήρια συμβολή και εσείς προσωπικά με τη θεσμική σας ιδιότητα τότε ως Προέδρου της ΕΑΑΣ Λάρισας, καθώς επίσης η ενεργός συμμετοχή μας στη δικαστική διεκδίκηση αποκατάστασης του μισθολογίου στα επίπεδα του Αυγ 2012, μέσω της επιτυχούς συλλογικής προσφυγής στο ΣτΕ και τέλος η ψήφιση του Ν.4407/2016 με την οποία αναγνωρίστηκαν de facto και de jure οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, καθόσον πλέον απέκτησαν θεσμική υπόσταση ως επαγγελματικά σωματεία.
3) Τι θα λέγατε σε όσους δυσπιστούν απέναντι στις Ενώσεις; Γιατί κάποιος συνάδελφος πρέπει να γίνει συμμέτοχος (μέλος) στην προσπάθειά σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ερώτησή σας Κε Παπαπαρίση απαιτεί να δώσω μια σύνθετη, μα συνάμα απλή απάντηση. Η συγκεκριμένη ερώτηση σε πολλές περιπτώσεις καταδεικνύει την υφέρπουσα αμφισβήτηση, την αμφιβολία και το φόβο θα έλεγα ορισμένων για οτιδήποτε καινούριο, καθώς και την απέχθεια που νιώθει ο Έλληνας πολίτης απέναντι σε στυγνές συνδικαλιστικές πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες εδράστηκαν σε μια λογική βίας, αυθαιρεσίας, ιδιοτέλειας για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Πολλοί συνάδελφοι, γαλουχημένοι από τα υψηλά ιδεώδη της στρατιωτικής ιδιότητας, έχοντας εσφαλμένη εντύπωση για το ρόλο και τις αρχές των Ενώσεων, ταλανίζονται πριν πάρουν την απόφαση, φοβούμενοι ότι θα «υπερβούν τα εσκαμμένα» και ότι οι φυσικοί προϊστάμενοί τους, σκεπτόμενοι συντηρητικά, θα τους μεμφθούν γι’ αυτό. Ανάλογες επιφυλάξεις διατυπώνουν και ορισμένοι ε.α συνάδελφοι, όταν αναμασούν εικασίες για δήθεν διασάλευση της τάξης και της πειθαρχίας του στρατεύματος.
Ουδέν αναληθέστερο! Μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία από το διεθνές και το εγχώριο περιβάλλον. Στις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, υφίστανται σωματεία στρατιωτικών, χωρίς να επηρεάζεται στο παραμικρό η λειτουργία των ΕΔ. Ομοίως, στην πατρίδα μας, στον χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας, συναντούμε εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, αντίστοιχες μορφές συλλογικής έκφρασης, οι οποίες ουδόλως επηρέασαν την διοικητική ή επιχειρησιακή δράση των Υπηρεσιών αυτών και σαφώς δεν υπονόμευσαν την προσήκουσα τάξη, αντιθέτως συνεισέφεραν θετικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.
Σε ότι αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, πρόθεσή μας είναι να αναγνωρίσει η Πολιτεία εμπράκτως (ηθικά και υλικά) την προσφορά των ΕΔ, η οποία δεν αναδεικνύεται επαρκώς και παραμένει αφανής. Ασκούμε δημόσιο λειτούργημα, παρέχοντας επιτυχώς επί δεκαετίες, πολύπλευρες υπηρεσίες εξωτερικής ασφαλείας (αποτροπής), διασφαλίζοντας την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική μας ανεξαρτησία. Περαιτέρω συστάσεις εκτιμούμε ότι δεν απαιτούνται! Οι Ενώσεις αποτελούν τον μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας με την Πολιτεία και το απαραίτητο «θεσμικό αντίβαρο» αν θέλετε, στην αυθαίρετη δράση των οργάνων της δημόσιας διοίκησης. Καλούμε και προκαλούμε τους συναδέλφους να συμπορευτούν μαζί μας, γιατί η Ε.Σ.ΠΕ.Θ φιλοδοξεί να παραμείνει και στο μέλλον η φωνή της συνείδησης, η φωνή της λογικής. Έχουμε δυνατή φωνή, χωρίς να «κραυγάζουμε», διότι έχουμε άποψη και την εκφράζουμε δημόσια, με παρρησία, χωρίς κανενός είδους εξάρτηση. Η διεύρυνση του αριθμού των μελών ενισχύει τη δυναμικότητά μας και την επιδραστικότητα των απόψεων της Ένωσης, καθώς όσο περισσότερα μέλη εκπροσωπεί ένα σωματείο, τόσο ισχυρότερο γίνεται στις συλλογικές διαβουλεύσεις και στο δημόσιο διάλογο. Με τη συμμετοχή στην κοινή μας προσπάθεια ο καθένας θα μπορεί να αντικρίζει ευθαρσώς στα μάτια τα παιδιά του, χωρίς τύψεις, σήμερα και στο μέλλον, αφού οι πράξεις μας, όπως και οι παραλείψεις μας, διαμορφώνουν και υποθηκεύουν το αύριο.
4)  Ποιά θέματα, πλην των οικονομικής φύσεως, ταλανίζουν τα στελέχη των ΕΔ και ποιες λύσεις εσείς προτείνετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εν συντομία θα σας παραθέσω τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους, όπως πολύ σωστά το θέσατε, στη βάση της εξαίρεσης των οικονομικών θεμάτων, για ευνόητους λόγους. Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα σε ότι αφορά στην τήρηση του θεσμοθετημένου ωραρίου εργασίας το οποίο καταστρατηγείται βάναυσα, με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΘ.Α, που στις επίσημες τοποθετήσεις της στο Κοινοβούλιο θεωρεί ότι η απασχόλησή μας πολύ πέραν των 40 ωρών εβδομαδιαίως, εντάσσεται στις συνήθεις δραστηριότητες των ΕΔ που απορρέουν τις αποστολής μας!!! Φυσικά εκκρεμεί για πολλά έτη η ανάληψη πρωτοβουλιών για άρση αδικιών που έχουν προκληθεί από αβλεψίες των νομοθετούντων, όπως το ασφαλιστικό των συναδέλφων που κατετάγησαν τα έτη 1990 - 1992 και η ομαλή και εύλογη σταδιοδρομική εξέλιξη των συναδέλφων ΕΜΘ, καθώς και των Αξιωματικών προερχομένων από ΑΣΣΥ (καταταγέντες το 1990).
Επιτρέψτε μου να σας πω ότι, η βασικότερη ίσως διεκδίκησή μας είναι η θέσπιση ανωτάτου ορίου μεταθέσεων για το προσωπικό που συμπληρώνει 25 έτη υπηρεσίας (τοποθέτηση σε τόπο συμφερόντων) και άλλα πολλά θέματα, για τα οποία δεν θα ήθελα να καταχραστώ το χρόνο σας. Η επίλυσή τους, καθόσον τα περισσότερα απασχολούν το μέσο και χαμηλόβαθμο προσωπικό, το οποίο δεν έχει προσβάσεις στο σύστημα λήψης των αποφάσεων, προϋποθέτει εξέταση όλων αυτών των θεμάτων υπό ανθρωποκεντρικό πρίσμα, με αντικειμενικότητα και ευθυκρισία. Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες των κομμάτων για την πλήρη μισθολογική μας αποκατάσταση, σε εφαρμογή της αποφάσεως του ΣτΕ, το οποίο πρωτίστως για εμάς υπέχει σαφείς ηθικές προεκτάσεις, πέραν της οικονομικής πτυχής του θέματος. Στις βασικές επιδιώξεις μας συμπεριλαμβάνεται και η ανατροπή των επονείδιστων ρυθμίσεων του άρθρου 12 του Ν.4387/2016, σε ότι αφορά στα ηλικιακά κριτήρια που οριοθετήθηκαν αυθαίρετα για την απονομή των συντάξεων χηρείας. Το μέτρο πλήττει βάναυσα τον κλάδο μας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του λειτουργήματος.
5) Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι, παρά τις δυσχέρειες λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος, το αξιόμαχο του Στρατεύματος δεν έχει πληγεί. Που οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οφείλεται στον επαγγελματισμό, στο φιλότιμό και την ευρηματικότητα του Έλληνα στρατιωτικού, που καθημερινά υπερβάλει εαυτόν. Το προσωπικό των ΕΔ, έχει ενστερνιστεί σε απόλυτο βαθμό την αποστολή του και διατηρεί αξιοζήλευτα υψηλό φρόνημα και ακμαίο ηθικό. Το αυτό, προτίθεται να συνεχίσει να πράττει και στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ήμουν ανειλικρινής εάν υποστήριζα ότι όλα βαίνουν απολύτως καλώς και ότι τίποτα δεν με ανησυχεί για το μέλλον. Ομολογώ ότι συμμερίζομαι την άποψη ορισμένων ότι, σε μεγάλο βαθμό, «κινούμαστε από κεκτημένη ταχύτητα», από την πρόνοια που επέδειξαν οι ηγεσίες τα προηγούμενα έτη και χάριν της προσαρμοστικότητας των ΕΔ στο νέο διαμορφωθέν δημοσιονομικό περιβάλλον. Εκτιμώ ότι αντιλαμβάνεσθε τι εννοώ! Όταν νομοτελειακά αυτή η «δυναμική» εκλείψει, τότε τα πράγματα ίσως δυσκολέψουν. Θέματα όπως η μείωση του στελεχιακού δυναμικού, η διαφαινόμενη γήρανση του προσωπικού, η δραστική μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και η περιστολή των λειτουργικών δαπανών, δεν μπορεί παρά σε βάθος χρόνου, να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα. Είμαι πεπεισμένος ότι η Πολιτεία, έχει ήδη διαγνώσει τα διαγραφόμενα προβλήματα και θα δρομολογήσει εγκαίρως τις ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες.     
6) Το τελευταίο εξάμηνο, παρατηρείται αθρόα εμφάνιση νέων σωματείων. Πρόσφατα μάλιστα διαβάσαμε για την ίδρυση της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. Ποια η θέση σας σε ότι αφορά στις ταχέως συντελούμενες μεταβολές στο χώρο της συλλογικής έκφρασης των στρατιωτικών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως σας προανέφερα η θεσμική αναγνώριση των Ενώσεων, υπήρξε γεγονός ιστορικής σημασίας. Το διάστημα που μεσολάβησε, εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός νεοσύστατων σωματείων, γεγονός που σε πρώτη ανάγνωση αποτελεί μια απολύτως θετική εξέλιξη, πλην όμως διαφαίνεται ότι σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις, ιδρύθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία τα οποία φέρεται ότι υπήρξαν αποτέλεσμα συντεχνιακών μεθοδεύσεων. Τα εν λόγω σωματεία «σφραγίδες», με ολιγάριθμα μέλη, δυστυχώς δεν συνιστούν σοβαρές περιπτώσεις συλλογικής έκφρασης και πέραν του ότι είναι «θνησιγενείς», δυστυχώς θα χρησιμοποιηθούν λόγω του μικρού μεγέθους, ως μέσον εξυπηρέτησης προσωπικών ιδιοτελών επιδιώξεων και συμφερόντων, με συνηθέστερο στόχο την εκπλήρωση της ματαιοδοξίας ορισμένων μελών και των κεκαλυμμένων επιδιώξεων ορισμένων κύκλων που λειτουργούν ως «πάτρωνες» των διάσπαρτων νεοφυών αυτών ομάδων, οι οποίες προφανώς προορίζονται να ενεργήσουν εντός του ευρύτερου σώματος της Π.Ο.Ε.Σ, ως νομενκλατούρα εγκαθέτων.
Σε ότι αφορά στο νεοσύστατο δευτεροβάθμιο όργανο γνωστό ως «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών» (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ), διατηρώ εύλογα τις επιφυλάξεις μου, καθόσον δεν έχω διαμορφώσει ξεκάθαρη προσωπική άποψη. Ως πρωτοβουλία είναι ενδιαφέρουσα, αλλά θα πρέπει να μας πείσει για τις προθέσεις της, καθώς και για όσα διατείνεται ότι πρεσβεύει. Στις εξαγγελίες  της  περιλαμβάνει θέσεις και απόψεις, οι οποίες σε πρώτη ανάγνωση, εναρμονίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον αξιακό κώδικα της Ε.Σ.ΠΕ.Θ. Θα γίνει περαιτέρω αξιολόγηση της πρωτοβουλίας αυτής και οι οποίες αποφάσεις μας θα ληφθούν, μετά από ανταλλαγή απόψεων με άλλα υγιώς σκεπτόμενα σωματεία και σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους της Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι, στις τάξεις της Π.Ο.Ε.Σ, η οποία σημειωτέον θεσμικά παραμένει δευτεροβάθμιο όργανο αστικού χαρακτήρα, είμαστε προφανώς ανεπιθύμητοι όσο έχουμε διαυγώς διακριτή θέση - στάση και όσο δεν υποκύπτουμε στα κελεύσματα και τις επιθυμίες του Προεδρείου. Συνεπώς, οι όποιες αποφάσεις μας θα ληφθούν στο προσεχές μέλλον, κατόπιν ωρίμου σκέψεως των μελών μας.
7) Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής: Π.Ο.Ε.Σ  ή  Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κύριε Παπαπαρίση αν έπρεπε να τοποθετηθώ εν συντομία θα σας απαντούσα μονολεκτικά «Ε.Σ.ΠΕ.Θ».  Δεν θα πρέπει να μας απασχολεί το τυπικό σκέλος του ονόματος, αλλά ο χαρακτήρας, η φυσιογνωμία της συμπαράταξης αυτής. Σημασία έχει το όραμα και ο στρατηγικός προσανατολισμός της. Εξυπακούεται ότι μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα που συνθέτουν τον ηγετικό πυρήνα, καθόσον αυτά διαμορφώνουν τις τάσεις και χαράζουν τακτική.  Έχω αναφερθεί πολλάκις δημοσίως στη στοχευμένη απαξιωτική συμπεριφορά του προεδρείου της Π.Ο.Ε.Σ, απέναντι στις Περιφερειακές Ενώσεις που άρθρωσαν ανάστημα και εξέφρασαν με παρρησία λόγο διακριτό. Η Ε.Σ.ΠΕ.Θ είναι ιδρυτικό μέλος της Π.Ο.Ε.Σ, η οποία είναι σάρκα εκ της σαρκός μας και μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πορεία που έχει διαγράψει την τελευταία διετία, καθώς ανέχθηκε αν όχι ενθάρρυνε συντεχνιακές μεθοδεύσεις, με στόχο να αποδυναμωθούν και να ανατραπούν θεσμικά τα ιδρυτικά μέλη της, που εξέφραζαν πλέον ανοικτά τη διαφωνία τους για την εσωστρέφεια της Ομοσπονδίας και τον εναγκαλισμό της με την εξουσία. Από την άλλη η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δυναμική, απαρτίζεται από ικανά στελέχη που «τρέχουν το εγχείρημα» εκ του μηδενός, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μας πείσουν για όσα διατείνονται ότι πρεσβεύουν, για το όραμά τους, θα πρέπει να μελετήσουμε τις προγραμματικές θέσεις της Ομοσπονδίας, όποτε διατυπωθούν επίσημα και αυτό απαιτεί χρόνο.
8) Δεν θα επιμείνω περισσότερο. Διαβάζω ότι σε κάθε Περιφέρεια επιτρέπεται μόνο μια Ένωση. Αφού υπήρχε η ΕΣΠΕΘ, γιατί δημιουργήθηκαν οι Ενώσεις Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας (ΕΣΠΕΛ) και Βόλου (ΕΣΠΕΒ);
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ειδικότερα σε ότι μας αφορά ως Ε.Σ.ΠΕ.Θ, στην πόλη της Λάρισας, η οποία αποτελεί έδρα τόσο Περιφερειακής Ενότητας όσο και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως προαναφέρατε πλέον συνυπάρχουν δύο πρωτοβάθμια σωματεία.  Με βάση την κατά τύπο, αλλά και έννοια ερμηνεία του Ν.4407/2016, είναι σαφές ότι πρόθεση του νομοθέτη υπήρξε η παροχή δυνατότητας σύστασης πρωτοβάθμιου σωματείου είτε σε επίπεδο Περιφέρειας, διαζευκτικά, είτε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Αντιθέτως, εάν η πρόθεση του νομοθέτη ήταν η  δυνητική συνύπαρξη συλλογικοτήτων, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, τότε θα όφειλε ως προς το ακριβές της διατύπωσης να κάνει χρήση στη διατύπωση των συμπλεχτικών συνδέσμων «…και…», «…ή και …».   
Συνεπώς, η λειτουργία πέραν της μιας πρωτοβάθμιων Ενώσεων εντός της ιδίας Περιφερειακής Ενότητας με ταυτόσημους μάλιστα σκοπούς είναι θεσμικώς αδύνατη, εφόσον η κατάσταση αυτή προσκρούει, μεταξύ άλλων, σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος. Κάθε συνύπαρξη περισσοτέρων οργανώσεων σε πρώτο βαθμό, παραβιάζει την ολοκληρωμένη και ομαλή άσκηση των δικαιωμάτων, της  προϋπάρχουσας, από ετών, οργάνωσης που δεν είναι άλλη από την Ε.Σ.ΠΕ.Θ και την οποία έχω την τιμή να την εκπροσωπώ. Η Ε.Σ.ΠΕ.Θ, όπως γνωρίζεται, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της, με τους αγώνες και τη δράση της, που την καταξίωσαν στη συνείδηση των συναδέλφων σε περιφερειακό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο, ως η φωνή της σύνεσης, της υπευθυνότητας και της καταλαγής. Για λόγους δεοντολογίας και προκειμένου να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά μας, επιλέξαμε να μην κινηθούμε  νομικά με άσκηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της σύστασης και λειτουργίας των Ε.Σ.ΠΕ.Λ και Ε.Σ.ΠΕ.Β. Επειδή συχνά μου τίθεται το παραπάνω ερώτημα από συναδέλφους, οφείλω να διευκρινίσω το ζήτημα χωρίς να επιθυμώ να επεκταθώ περαιτέρω, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
9) Η ΠΟΕΣ δείχνει την απαξία της απέναντί σας, αποκλείοντάς σας από την επίσημη ιστοσελίδα της, προσπαθώντας να σας υποβαθμίσει δείχνοντας έτσι ότι δεν σας υπολογίζει. Στην ΠΟΜΕΝΣ δεν επιδιώξατε να προσχωρήσετε. Ποια τα μελλοντικά σχέδιά σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Όπως προανέφερα η Ε.Σ.ΠΕ.Θ είναι ιδρυτικό μέλος της Π.Ο.Ε.Σ και δεν προτιθέμεθα να επιτρέψουμε σε κάποιους περαστικούς που «είδαν φώς και μπήκαν» για να εξυπηρετήσουν τη ματαιοδοξία τους και ιδιοτελείς ωφελιμιστικές στοχεύσεις. Αναφέρομαι στους νεόκοπους παράγοντες του χώρου, που εκπροσωπούν τα «κατά παραγγελία» νεοφυή σωματεία, που συστάθηκαν σε πόλεις και χωριά της Ελλάδος για να αποτελέσουν νομενκλατούρα εγκαθέτων, φίλα προσκείμενων στο προεδρείο της Π.Ο.Ε.Σ. Φυσικά τα παραπάνω σχόλια δεν αφορούν στο σύνολο των Ενώσεων Περιφερειακών Ενοτήτων, αλλά περιορισμένο αριθμό εξ αυτών. Θα πολεμήσουμε, όπως πράττουμε με πείσμα και συνέπεια, την άλωση της Π.Ο.Ε.Σ από τις δυνάμεις της εσωστρέφειας, της περιχαράκωσης και της συρρίκνωσης. Αλαζονικές συμπεριφορές, μηχανορραφίες και κατακριτέες συμπεριφορές στο παρασκήνιο πρέπει να εκλείψουν. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί στο μέλλον να ικανοποιήσουμε τις ενδόμυχες επιθυμίες των προβεβλημένων παραγόντων του χώρου που διαφαίνεται ότι υποκίνησαν τη σύσταση των ολιγομελών σωματείων «σφραγίδων», αναστέλλοντας τη συμμετοχή μας στην Π.Ο.Ε.Σ.
Γνωρίζεται άλλωστε και ο ίδιος ότι, ο Ν.4407/2016 οριοθετεί μια Ομοσπονδία που ονομάζεται και την διεκδικούν αυτή τη στιγμή 2 μνηστήρες. Η Ε.Σ.ΠΕ.Θ μετά και την απόφαση των δικαστηρίων τού Σεπτεμβρίου, θα ανήκει στην Ομοσπονδία όποια κι αν είναι αυτή γιατί είναι ιδρυτικό της μέλος. Όποιος αναλάβει νομίμως τα ηνία της, θα μας έχει συμπαραστάτες. Αυτή την στιγμή υπάρχει διένεξη και κατά την γνώμη μας, μόνο στα πρόσωπα του Προεδρείου της Ομοσπονδίας. Όποιος αναλάβει, αναλαμβάνει την μία και μοναδική Ομοσπονδία! Τυχόν απόφαση συμπόρευσης και συμπαράταξης με την Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, εφόσον αποφασιστεί από την Γ.Σ της Ένωσης, να είστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει συνειδητή πράξη ευθύνης και συνέπειας έναντι των εκατοντάδων μελών μας και ευρύτερα των συναδέλφων, καθώς έτσι θα υψωθεί ένα ισχυρό θεσμικό ανάχωμα απέναντι στις δυνάμεις της δημαγωγίας που επιδιώκουν την επικυριαρχία, σε ένα χώρο που δεν πρέπει να υπάρχουν φέουδα. Παρά τη διαφορετική χρονική αφετηρία, η ατζέντα μας έχει πολλά κοινά στοιχεία και ο ηγετικός πυρήνας της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ αποτελείται από αξιόλογους συναγωνιστές «σκαπανείς», όπως τους έχω χαρακτηρίσει, του χώρου. Προτεραιότητά μας στην παρούσα φάση είναι να εργαστούμε ως Ε.Σ.ΠΕ.Θ ανιδιοτελώς και με ενωτική διάθεση, για να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ των συλλογικοτήτων του χώρου, με στόχο τη σύμπραξη και την ανασύνθεση του σκηνικού, υπό ένα ενιαίο φορέα εκπροσώπησης σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, εναρμονισμένο με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Δυστυχώς, δε διαφαίνεται κοινός τόπος συνεννόησης και συνεπώς οφείλουμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι έως επιφυλακτικοί.
10) Εδώ τελειώνουν οι ερωτήσεις. Ευχαριστώ πολύ κ. Κουκουράβα. Πείτε μας πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας για να ενημερωθεί η για να αντλήσει κάποιες πληροφορίες; Που βρίσκονται τα γραφεία της ένωσης και με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα μου επιτρέψετε Κε Παπαπαρίση να σας πω ότι, παρότι προβλέπεται από το άρθρο 50 του Ν.4407/2016 η παραχώρηση γραφείων από την Υπηρεσία, για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της Ένωσης, ουδεμία ανάλογη πρωτοβουλία έχει αναληφθεί μέχρι και σήμερα. Βέβαια θα ήταν ανάρμοστο από την πλευρά μου, να μη σας πω ότι ως Ένωση υποβάλαμε αίτημα εγγράφως την 10 Απρ 2017 προς την αρμόδια υπηρεσιακή αρχή (ΑΔΦ Λάρισας) και κληθήκαμε αμέσως μετά το αίτημα που υποβάλαμε, από τη Διοίκηση της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, ανταλλάσσοντας απόψεις όσον αφορά το χώρο της συλλογικής έκφρασης των Στρατιωτικών, όπου ενημερωθήκαμε ότι το θέμα θα διευθετηθεί σε κεντρικό επίπεδο.
Θα αναμένουμε για λίγο ακόμη τυχόν πρωτοβουλία εκ μέρους της Υπηρεσίας και ίσως αναγκαστούμε να επανέλθουμε για μια ακόμη φορά, με κίνδυνο δυστυχώς να χαρακτηριστούμε γραφικοί, ζητώντας τα αυτονόητα.
Τέλος ζητώ δημόσια μέσα από αυτή τη συνέντευξη την κατανόηση των μελών μας και αφήνουμε τον χειρισμό του θέματος στην κρίση τους, καθώς και στην κρίση της ευρύτερης κοινότητας των συναδέλφων. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η ιστοσελίδα της Ένωσης (www.espeth.gr) και το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο (info@espeth.gr) δια των οποίων μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί αλλά και να επικοινωνήσει μαζί μας.  
Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου, εκ μέρους των εκατοντάδων μελών της Ε.Σ.ΠΕ.Θ, να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευκαιρία που μας δίνετε, μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας σας, να επικοινωνήσουμε τις απόψεις μας σε συμπολίτες και συναδέλφους μας. 

Υστερόγραφο: Για το θέμα του νέου μισθολογίου δεν χρειάσθηκε να κάνουμε ερώτηση αφού λίγες μέρες πριν η ΕΣΠΕΘ εξέδωσε Δελτίο Τύπου διατρανώνοντας την αντίθεσή της στην εφαρμογή του, χαρακτηρίζοντας το ως «γονατογράφημα». Διαβάστε το.... 



https://apostolospapaparisis.blogspot.gr/2017/08/pomens-i-poes-sinentefksi-koykoyrava-espeth.html
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά