7831 στρατιωτικοί στη μάχη με τις φλόγες



Απρίλιος του 2010.
Ανακοινώνεται ένα σχέδιο.
Για τις πυρκαγιές.
ο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ».
1.324 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι πάντα έτοιμα για μάχη με τις φλόγες. Στην πλήρη ανάπτυξη θα φτάνουν τα 7.831
Ιδού και το σχετικό απόσπασμα από την παρουσίαση που είχαν κάνει Βενιζέλος, Μπεγλίτης και ο πτέραρχος Γιάγκος.
ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ
Θυμάμαι τότε είχα ρωτήσει, για λογαριασμό του alter,  αν αυτοί οι 7831 θα πάρουν κάτι επιπλέον για να πιούν κανα μπουκάλι νερό και να φάνε κανένα σάντουιτς. H απάντηση ήταν πως στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν ασκείται επιδοματική πολιτική….
Φέτος ρώτησα γνωστό από τα παλιά τι κάνει αυτός ο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ».
Ζεί; Απόθανε; Να ξέρουμε….
Δεν ήξερε. Το 2016 πάντως υπήρχε πρόβλεψη για ενεργοποίηση τμημάτων.
Υποθέτω πάντως πως φέτος αν ενεργοποιούνταν κάπου 7831 στελέχη ή έστω οι 774 του «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ» θα το είχαμε ακούσει – δει όπως ακούμε και βλέπουμε για τις τοπικές δυναμεις από στρατόπεδα που συμμετέχουν στην κατάσβεση πυρκαγιών.
Να σημειώσω πως οι δυνάμεις του «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ» είναι ειδικά εκπαιδευμένες (ή τουλάχιστον ήταν το 2010 όπως είχε ανακοινωθεί…) και είχε τονιστεί πως έχουν και ευελιξία κίνησης σε όλη την χώρα…
ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ1.JPG
Για τον «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ» μάλιστα ο στρατός έχει φτιάξει και ειδικό site….
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Στην προσπάθεια για πιο καλά αποτελέσματα ειδικές δοκιμές για την προστασία των δασών έκανε πέρυσι και η Πολεμική Αεροπορία και σε κάτι άλλο άσχετο από τον ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ.
Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος δοκίμασε την καταπολέμηση πυρκαγιών με ειδικά βιοδιασπώμενα σακουλάκια νερού (φωτογραφίες στην σελίδα μου στο linkedin-Greece is experimenting with new firefighting methods ) τα οποία βοηθούν στο να είναι πιο αποτελεσματικές οι ρίψεις.
Ούτε αυτά τα είδαμε νομίζω…
ΥΓ: Στην φωτογραφία βλέπουμε αεροσκάφος PZL, (πετζετέλ).
Πολωνικό.
Η Πολεμική Αεροπορία αναφέρει επισήμως
Στα χρόνια του ψυχρού πολέμου, η ΠΑ ήταν η μοναδική αεροπορία του ΝΑΤΟ που διέθετε στο δυναμικό της κάποια αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν σε χώρα του Ανατολικού συνασπισμού.Αυτά δεν ήταν μαχητικά, αλλά αεροσκάφη αγροτικών εφαρμογών Πολωνικής κατασκευής PZL (Mielec) M-18.
Τριάντα αγοράστηκαν μεταξύ Μαρτίου ’83 και Ιανουαρίου ’84 με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Από τότε υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ με αποστολή αεροψεκασμούς και πυρόσβεση. Σήμερα ο ρόλος τους έχει επικεντρωθεί στην πυρόσβεση, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους αεροψεκασμούς για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος.
Κάποτε που ρώτησα κάποιους στην Αεροπορία τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό το «πολύ ευνοϊκοί όροι αποπληρωμής» μου είπαν πως τότε οι Πολωνοί είχαν ένα χρέος στην Ελλάδα για κάτι …πορτοκάλια.
Αντί για λεφτά ξόφλησαν με τα αεροπλάνα…

https://kostasattias.wordpress.com/


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά