Ιταλία: Καλλιέργειες κάνναβης από τον στρατό

Προχωρώντας στην νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα, η χώρα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια σειρά από μοντέλα που εφαρμόζουν ήδη άλλες Ευρωπαϊκές ή μη χώρες. Ή ακόμη πιο σωστά να προχωρήσει στη δημιουργία του δικού της μοντέλου μιας και κάθε χώρα ακολουθεί έναν δικό της συνδυασμό νόμων και διατάξεων ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της με τον πλέον πρόσφορο τρόπο.
Σε συνέχεια των άρθρων μας για τον “Οδικό Χάρτη της Νομιμοποίησης” που ανιχνεύουν το υπό κατασκευή “Ελληνικό Μοντέλο για τη θεραπευτική κάνναβη” κι ενώ μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού δείχνει κάπως σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζει το θέμα -τουλάχιστον όσο αφορά στη διαδικασία συνταγογράφησης-, καταγράφουμε σήμερα «το μοντέλο της Ιταλίας».
Κρατικό μονοπώλιο στην παραγωγή κάνναβης
Η χρήση της ιατρικής κάνναβης στην Ιταλία νομιμοποιήθηκε το 2007, ωστόσο το 2013 δημιουργήθηκε το νέο μοντέλο της χώρας που στηρίζεται στο κρατικό μονοπώλιο της παραγωγής και διανομή του προϊόντος σε ξηρά μορφή.
Ταυτόχρονα, λόγω της αδυναμίας κάλυψης της ζήτησης από την εγχώρια παραγωγή, επιτρέπεται και η εισαγωγή και η πώληση από τα φαρμακεία 5 προϊόντων ιατρικής κάνναβης της ολλανδικής εταιρείας Bedrocan.
Καλλιέργειες κάνναβης από τον στρατό
Η ανάθεση της παραγωγής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς σε ιδιώτες παραγωγούς κρίθηκε ασύμφορη κι έτσι την παραγωγή κάνναβης ανέλαβε το εργαστήριο παραγωγής φαρμάκων του στρατού.
Το Stabilimento Chimico Farmaceutico Militare (SCFM) επιλέχθηκε λόγω της τεχνογνωσίας, των προδιαγραφών ασφαλείας που τηρεί αλλά και της δυνατότητας παραγωγής φαρμάκου που θα πωλείται σε χαμηλές τιμές.
Η τιμή σήμερα είναι μικρότερη των 15€ ανά γραμμάριο, ενώ τα εισαγόμενα από την Ολλανδία φάρμακα κοστίζουν περίπου 40€ ανά γραμμάριο.
Ο στόχος που τέθηκε στο στρατό ήταν η παραγωγή 100kg σε ετήσια βάση, όγκος που αδυνατεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.
Διανομή
.
Διανομή
Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία είναι υπεύθυνα για την διανομή όλων των σκευασμάτων/προϊόντων ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς που έχουν συνταγή ιατρού.
Τα φαρμακεία είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες τήρησης αρχείου εξερχόμενων και εισερχόμενων ποσοτήτων ιατρικής κάνναβης.
Τα φαρμακεία έχουν επίσης δικαίωμα παραγωγής γαληνικών σκευασμάτων.
Συνταγογράφηση
Όλοι οι ιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν χωρίς περιορισμούς ειδικότητας.
Προϋπόθεση για να συνταγογραφηθεί κάνναβη για τον ασθενή είναι να κριθεί μη αποτελεσματική η χορήγηση άλλου σκευάσματος.
Οι ιατρικές συνταγές δεν είναι επαναλαμβανόμενες.
Ασφαλιστική κάλυψη
Το εθνικό σύστημα υγείας καλύπτει ασφαλιστικά τη χρήση ιατρικής κάνναβης.
Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:
Wikipedia: Cannabis in Italy
BBC: Medicinal cannabis: Italy’s state-approved drug baron shares all
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά