Στη μεγάλη φωτιά της Δαδιάς και ο στρατός στον Έβρο


Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC/Αρχείο
Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC/Αρχείο


Μάχη με το χρόνο δίνει η πυροσβεστική υπηρεσία για την κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς, που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στα όρια του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, στο δήμο Σουφλίου.
Στην περιοχή αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων ενώ η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει αγροτοδασική περιοχή.
Σύμφωνα με τον πύραρχο Λεωνίδα Καραγκούνη, προϊστάμενο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Α.Μ.Θ., αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην περιοχή 11 υδροφόρα οχήματα και 11 βοηθητικά, δύο μπουλντόζες, ένα γκρέιντερ και ένας φορτωτής.
Επίσης πεζοπόρα τμήματα 57 ατόμων και 31 πυροσβέστες στα οχήματα, σύνολο 88 πυροσβεστικοί υπάλληλοι. Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς μέχρι και τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν τέσσερα αεροσκάφη, δύο τύπου Καναντέρ και δύο Πετζετέλ, ενώ υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση τόσο από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου όσο και από το στρατό.
«Αιτία της πυρκαγιάς είναι η πτώση κεραυνού. Σημειώθηκε βροχόπτωση στη Λευκίμη όμως εκεί που έπεσαν οι κεραυνοί δεν είχε βρέξει», αναφέρει ο κ. Καραγκούνης υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλεται ένας αγώνας με το χρόνο καθώς όταν εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή υπήρχε άπνοια ήδη όμως έχει αρχίσει η ενίσχυση των ανέμων οι οποίοι αναμένεται να ενταθούν μετά τις 2.00 τα ξημερώματα.
Όσον αφορά την κατάσβεση της φωτιάς στο δυσπρόσιτο τμήμα, στο οποίο κυρίως επιχειρούσαν οι εναέριες δυνάμεις, ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης σημειώνει πως στο συγκεκριμένο σημείο «επιχειρείται η προσέγγιση με μηχανήματα έργου. Παλεύουν τα πεζοπόρα για να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα και να γίνουν εγκαταστάσεις».
Ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος έχει μεταβεί στο σημείο, επεσήμανε στο Αθηναϊκό πρακτορείο πως γίνεται μία αγωνιώδης προσπάθεια για τον έλεγχο της πυρκαγιάς προκειμένου να μην τεθεί κίνδυνος εξάπλωσής της με την αναμενόμενη ενίσχυση των ανέμων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, Δημήτρης Μπακαλούδης, χαρακτήρισε καθησυχαστικό το γεγονός ότι η φωτιά καίει χαμηλούς θάμνους και ξερά χόρτα ενώ κινείται σε μία περιοχή με διάκενα και βράχια, που έχει καεί αρκετές φορές στο παρελθόν δεδομένου ότι γειτνιάζει με πεδίο βολής.
«Η πυρκαγιά είναι μία λωρίδα που κινείται προς τα ανατολικά. Είναι πολύ χαμηλή αλλά πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο δυνατό γιατί ήδη αυξάνει σταδιακά η ένταση των ανέμων», καταλήγει ο κ. Μπακαλούδης.
Νωρίτερα, στο σημείο είχαν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο λόγω του δύσβατου της περιοχής  τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο, έτσι οι πυροσβέστες επιχειρούσαν μόνο πεζοί.
Εναέρια επιχειρούσαν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή στις 5.00 το απόγευμα, οπότε και εκδηλώθηκε στα όρια του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, σε δυσπρόσιτο από τη μία πλευρά σημείο, για τα πεζοπόρα τμήματα και πυροσβεστικά οχήματα και με τη βλάστηση να αποτελείται κυρίως από θάμνους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, e-evros.gr


Πηγή: Σουφλί: Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς -Μάχη με το χρόνο δίνουν οι δυνάμεις | iefimerida.gr

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά