ΗΠΑ και Γερμανία ψάχνουν αεροπορικές βάσεις στην Ελλάδα

© www.cnn.gr Πολιτική Και "ξαφνικά" η χώρα απέκτησε μεγάλο γεωπολιτικό ενδιαφέρον καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή αλλά και η αστάθεια σε γειτονικά κράτη αναβάθμισε το ρόλο της Ελλάδας. Στα δυτικά Βαλκάνιαη αστάθεια των κυβερνήσεων δεσπόζει, ενώ στην ανατολική Μεσόγειοσημειώνονται συνεχώς συγκρούσεις καθώς επανασχεδιάζεται ο ενεργειακός χάρτης.
Οι επισκέψεις αξιωματούχων των ΗΠΑκαι της Γερμανίαςστη χώρα μας αποτελούν, πλέον, ρουτίνα καθώς αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για τα μαχητικά τους αεροπλάνα.
Έγκυρες πληροφορίες του CNN Greece, αναφέρουν πως αμερικανοί αξιωματούχοι, συνοδευόμενοι από τον πρέσβη Τζέφρι Πάιατ,επισκέφτηκαν το Πεντάγωνο και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες μετεγκατάστασης των αμερικανικών μαχητικών από τη βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, στη Λάρισα.
Την ίδια ώρα και ο αρχηγός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ΒόλκερΒίκερ, συναντιόταν με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη, με το ίδιο αίτημα: την μετεγκατάσταση των γερμανικών μαχητικών στη Λάρισα! Να σημειωθεί ότι ήδη τα γερμανικά μαχητικά έχουν μεταφερθεί στην Ιορδανία με τον Γερμανό ΥΠΕΞ κ. Γκάμπριελ να δηλώνει ότι η γερμανική απόφαση οφείλεται σε "λόγους εσωτερικής πολιτικής"...
Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση "πολιορκείται" από τους αμερικανούς προκειμένου να συμφωνήσει να παραχωρήσει για πέντε χρόνια τη βάση της Σούδας. Για την ώρα, πάντως, το Μαξίμου συζητά μόνο για ένα χρόνο.

Ο ρόλος Κυπριακού και πΓΔΜ


Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διπλή πρέσα για να βρεθεί λύση σε Κυπριακόκαι Σκοπιανόκαθώς στόχος των αμερικανών είναι η άμεση ένταξη της γείτονας στο ΝΑΤΟ υπό τον κίνδυνο να ενταχθεί στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας!
Είναι φανερό ότι η παραδοσιακή γεωπολιτική στρατηγική της δύσης στην περιοχή βρίσκεται σε αδιέξοδα και αναζητούνται νέα στηρίγματα. Στο "παιχνίδι" έχουν μπει και οι Βρετανοί, μετά την αποχώρηση τους από την ΕΕ, με αντιπροσωπεία τους να έχει ήδη επισκεφθεί την Κύπρο με αντικείμενο συζήτησης το μέλλον των στρατιωτικών βάσεων της Βρετανίας στο νησί καθώς επιθυμούν την συνέχιση του σημερινού καθεστώτος.
Στην κυβέρνηση παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας που, πλέον, είναι προβληματικές και δύσκολα θα ομαλοποιηθούν. Η Γερμανία, στο έδαφος της οποίας ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο Τούρκοι μετανάστες, θέλει να αποφύγει την όποια επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών και για το μεταναστευτικό. Ωστόσο ο Τ. Ερντογάν, που επιχειρεί αναπροσανατολισμό της εξωτερικής του πολιτικής μετά και τις συγκρούσεις στη Συρία, επιδιώκει να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα με τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ, προσεγγίζοντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Αυτή η επανεξέταση της γεωπολιτικής στρατηγικής της Τουρκίας είναι που ωθεί δυνάμεις της δύσης σε αναζήτηση πολιτικά σταθερού "χώρου" στην Ελλάδα και "τακτοποίηση" των Δυτικών Βαλκανίων.
Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή μεγάλη γεωπολιτική αξία για την ευρύτερη περιοχή. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι πως θα καταφέρει να το εκμεταλλευθεί και να κερδίσει λύσεις επωφελείς για τη χώρα.
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά