Στην αναμονή 327.573 αιτήσεις για σύνταξη και εφάπαξ


Στην αναμονή 327.573 αιτήσεις για σύνταξη και εφάπαξ

Τις 327.573 φτάνουν οι αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αφορούν τόσο την απονομή κύριας (138.899), όσο και την επικουρική σύνταξη (126.022) και εφάπαξ βοηθήματος (62.652)
                             
Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν επίσημα νωρίτερα σήμερα από τους πλέον αρμόδιους, τους διοικητές του ΕΦΚΑ, κ. Αθ. Μπακαλέξη και του ΕΤΕΑΕΠ κ. Αθ. Καποτά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Ο διοικητής του ΕΦΚΑ επιμένει να θεωρεί ότι έως τον Νοέμβριο θα είναι εφικτό κάθε μήνα να εκδίδονται 20.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι τότε, θα έχουν απομείνει 60.000 – 70.000 για να ολοκληρωθούν. Γνωστοποίησε ότι έως τώρα τον Ιούνιο εκδόθηκαν 9.000 αποφάσεις, αλλά μόλις 2.035 με το νέο τρόπο υπολογισμού. Ο κ. Μπακαλέξης θύμισε ότι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν ενταχθεί 2,8 εκατ συνταξιούχοι, από τους οποίους οι 450 χιλ προέρχονται από το Δημόσιο αλλά και 3,5 εκατ ασφαλισμένοι. Στο νέο υπερ – ταμείο κύριας ασφάλισης εργάζονται 8.300 υπάλληλοι, ενώ διαθέτει κινητή και ακίνητη περιουσία που ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ.
AdTech Ad
Έως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να εκδοθεί ο ενιαίος κανονισμός παροχών. Από την πορεία του Ταμείου, διαπιστώνεται ότι το α’ τετράμηνο απορροφήθηκαν 643 εκατ ευρώ από τα συνολικά 2 δισ. ευρώ που είναι η επιχορήγηση για τις συντάξεις. Επίσης, εισπράχθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα 12 δισ. ευρώ ποσό που αποτελεί το 32% από τα 40 δισ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός για φέτος. Τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από τους μισθωτούς και άλλο 1 δισ. ευρώ από τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά το πρώτο πεντάμηνο, μαζί με την εισφορά προς τον ΕΟΠΥΥ.
Από την πλευρά του ο κ. Καποτάς πρόσθεσε ότι το ΕΤΕΑΕΠ στοχεύει από τις 62.652 εκκρεμείς αιτήσεις απονομής εφάπαξ, το επόμενο έτος να μην υπάρχει καμία.
Για την επικουρική σύνταξη ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ γνωστοποίησε ότι υπάρχουν 126.022 αιτήσεις σε εκκρεμότητα, με το κόστος απονομής τους να ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ μαζί με τα αναδρομικά. Μάλιστα από το παραπάνω ποσό υπάρχουν 25 εκατ. ευρώ που είναι αναδρομικά ποσά που δεν έχουν δοθεί για επικουρικές συντάξεις που έχουν ήδη εκδοθεί. Η κατάσταση με την απονομή των συντάξεων περιπλέκεται περισσότερο εξαιτίας της διαδοχικής ασφάλισης.
dikaiologitika
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά