Εγκαίνια 12 οικιών για στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο



Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, παρέστη στα εγκαίνια 12 οικιών για το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού στο Λακκί και στο Παρθένι της Λέρου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στον χαιρετισμό που απηύθυνε είπε τα εξής:

«Είμαστε εδώ με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, τον Αρχηγό του Στόλου, Ναυάρχους, Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Άνδρες και Γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με το λαό της Λέρου για να εγκαινιάσουμε σε αυτό το ακριτικό νησί, που έχει τεράστια επιχειρησιακή και εθνική σημασία, το ανακαινισμένο ιστορικό οίκημα που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί αξιωματικούς και τις οικογένειές τους, εδώ στο Λακκί, όπως επίσης και στο Παρθένι.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν αναγκαστικά λόγω των συχνών μεταθέσεων.

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι οικογένειές τους είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν συνέχεια τόπο κατοικίας. Πολλές φορές, στις γιορτές, την ώρα που εμείς είμαστε με τις οικογένειές μας, εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στα καράβια, στα αεροπλάνα στα στρατόπεδα. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν υπάρχουν καλοκαιρινές διακοπές.

Αναλαμβάνοντας το 2015 την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντιλαμβανόμενος ιδιαίτερα πόσο έχουν πληγεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με περικοπές που υπερέβαιναν το 50% των μηνιαίων τους αποδοχών, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του ανθρώπινου παράγοντα, με την κατασκευή οικημάτων για αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ΕΠΟΠ που βρίσκονται και υπηρετούν ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές. Από τα τρία σπίτια που κατασκευάζονταν μέχρι το 2013, φτάσαμε πέρυσι να εγκαινιάσουμε 101 σπίτια και πιστεύω φέτος, με τη βοήθεια του Θεού, να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα 415 σπίτια. Να φτάσουμε, δηλαδή, σε πληρότητα που θα ξεπερνάει το 70% για όλους τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τις οικογένειές τους ιδιαίτερα στα νησιά μας και στην παραμεθόριο.

Σε αυτή την επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, που είναι καίριας σημασίας, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία πέραν των οικονομικών πόρων που εμείς εξασφαλίζουμε, με προσωπική δουλειά και αγάπη κατάφεραν αποτελέσματα σαν αυτά που βλέπουμε σήμερα εδώ. Θέλω να εξάρω τη συμμετοχή του Διοικητή της ΥΝΤΕΛ των αξιωματικών, των υπαξιωματικών, του λαού της Λέρου, αλλά και των προηγούμενων Διοικητών, κάποιοι εκ των οποίων είναι σήμερα εδώ, γιατί το έργο αυτό στηρίχθηκε στη σκληρή δουλειά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, είμαι βέβαιος ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2018, θα έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τις ανάγκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε όλη την παραμεθόριο.

Αγαπητά στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού,

Να αισθάνεστε υπερήφανοι, όπως αισθάνεται και ο Ελληνικός λαός για τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί έχετε αφιερώσει ένα μέρος της ζωής σας στην υπηρεσία της πατρίδας, του κοινωνικού συνόλου, αλλά και των κατοίκων της ακριτικής αυτής περιοχής. Με την ψυχική σας δύναμη και την αφοσίωσή σας στο καθήκον, είστε οι εγγυητές της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρήνης στο χώρο ευθύνης που σας έχει εμπιστευθεί η Πολιτεία και ο Ελληνικός λαός.

Είναι σημαντικό σήμερα, ότι σε αυτά τα εγκαίνια που αφορούν τη στρατιωτική οικογένεια, είναι παρούσα η Εκκλησία, δια του Σεβασμιωτάτου, αλλά και όλες οι αρχές, ο Περιφερειάρχης, ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος, οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών, αλλά και οι πολίτες της Λέρου. Είναι σημαντικός αυτός ο δεσμός μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και λαού, ιδιαίτερα εδώ στις ακριτικές περιοχές, όπου με την επανεκκίνηση της Εθνοφυλακής και των Εφέδρων, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ασπίδα που ούτως η άλλως παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αναγνωρίζουμε έμπρακτα και τιμάμε την προσφορά, την αγάπη και την αφοσίωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των κατοίκων των νησιών. Για εμάς, η στήριξη σε εσάς και στις οικογένειές σας, έχει πραγματικό περιεχόμενο.

Θέλω να μιλήσω λίγο για τη Λέρο. Το έργο το οποίο σήμερα εγκαινιάζουμε θα είναι μόνο η αρχή, διότι η Λέρος έχει τεράστια στρατηγική σημασία αλλά και θέση ευθύνης απέναντι στην ελληνική πολιτεία.

Ελπίζω, με τη συνεργασία του Δήμου, του κ. Περιφερειάρχη, του κ. Επάρχου, να μπορέσουμε σύντομα και μετά την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας, όλα τα κτίρια τα οποία βρίσκονται από τη Ναυτική Βάση μέχρι το Ψυχιατρείο, αλλά και τα παραδοσιακά κτίρια τα οποία αποτελούν ιστορικά μνημεία, να τα ανακατασκευάσουμε. Σε αυτόν τον τομέα οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία θερέτρων αξιωματικών και υπαξιωματικών, Ελλήνων αλλά και ξένων συμμαχικών δυνάμεων, γεγονός που θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του νησιού και εκτός της τουριστικής περιόδου.

Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην κοινωνία της Λέρου η οποία στο μεταναστευτικό πρόβλημα απέδειξε ότι είναι μια κοινωνία που αντέχει να δώσει μια μεγάλη αγκαλιά. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες ζήσαμε την προσφυγιά όταν εκδιωχθήκαμε από τη Μικρά Ασία, από τη Σμύρνη, μετά από τα Ολοκαυτώματα.

Θέλω να θυμίσω ότι τότε, όταν οι Έλληνες προσπαθούσαν να ανέβουν στα καράβια των δυτικών, οι μόνοι που τους φιλοξένησαν ήταν τα συριακά καράβια. Όπως επίσης και στην Κύπρο, όταν έγινε η εισβολή και η κατοχή, οι πρώτοι γιατροί που έφτασαν στην Κύπρο ήταν οι Σύροι. Ήρθε η σειρά μας να τους φιλοξενήσουμε εμείς. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την κοινωνία της Λέρου που ενώ δέχτηκε μια τεράστια πίεση, ανταποκρίθηκε με αυτόν τον τρόπο σε αντίθεση με άλλους που εισπράττουν τα αποτελέσματα.

Θέλω επίσης να αναφέρω ότι ερχόμενοι σήμερα εδώ με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και τον Αρχηγό Στόλου, κάναμε μια κατάδυση στο «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Αυτό το ιστορικό πλοίο μπορεί να αποτελέσει ένα υποβρύχιο μουσείο, μαζί με τα άλλα υποβρύχια μουσεία που υπάρχουν στη Λέρο και σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια να αναδείξουμε το νησί ως κέντρο καταδυτικού τουρισμού.

Τρία εκατομμύρια τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση επισκέπτονται για λόγους καταδυτικού τουρισμού την Ευρώπη, αλλά και την Αφρική. Ήδη, περιοχές όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τουρκία, έχουν «κλείσει» λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί.

Η πατρίδα μας, λοιπόν, έχοντας τις δυνατότητες, την τεράστια ομορφιά, αλλά και τον τεράστιο πολιτισμικό πλούτο, μπορεί να υποδεχτεί αυτόν τον καταδυτικό τουρισμό και η Λέρος μπορεί να αποτελέσει την πρωτεύουσα.

Κλείνοντας, θέλω να γνωρίζετε όλοι, Σεβασμιότατε, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κ. Έπαρχε, κυρίες και κύριοι, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είμαστε εδώ μόνο στις γιορτές. Έχει ενισχυθεί η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη Δωδεκάνησο και σε όλη την ακριτική Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας κληρωτός ο οποίος να μην υπηρετήσει για τουλάχιστον τρείς μήνες στην ακριτική Ελλάδα, στα νησιά μας και στον Έβρο. Αυτό, σε συνδυασμό με την παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, με τα πλοία μας, τα οποία παρ’ όλη την οικονομική δυσκολία που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια, κατάφεραν, ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, με τη μεγάλη άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, να αναπτύξουν το σύνολο του στόλου. Με θυσίες που κάνουν οι ίδιοι οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Πολεμική μας Αεροπορία αντιμετωπίζει κάθε απειλή. Πριν από λίγη ώρα είχαμε είσοδο τεσσάρων αεροσκαφών της τουρκικής αεροπορίας, παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου και αναχαίτιση από την Πολεμική μας Αεροπορία.

Ο Στρατός Ξηράς βρίσκεται και αυτός εδώ προκειμένου ανά πάσα στιγμή, μαζί με την Εθνοφρουρά να απαντήσει σε κάθε απειλή. Η Ελλάδα είναι μια ειρηνική χώρα. Επιθυμούμε την ειρήνη και τη συνύπαρξη με τους άλλους λαούς. Αλλά θέλω να ξέρουν όλοι πολύ καλά ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό όσον αφορά την εδαφική μας ακεραιότητα, τα κυρίαρχα δικαιώματά μας, τις αρχές μας, τις αξίες μας και την πίστη μας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμμετοχή όλων σε αυτήν τη σπουδαία ημέρα για το Πολεμικό Ναυτικό».















Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά