Προσφυγική κρίση: “Η μετεγκατάσταση είναι ηθικό και πολιτικό μας καθήκον”


Greece. Syrian family torn apart by war find sanctuary  © UNHCR/Achilleas Zavallis
Οι χιλιάδες μετανάστες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν την Ευρώπη, έχει κλονίσει τον πυρήνα της ΕΕ. Με την Ελλάδα και την Ιταλία που είναι οι πρώτες χώρες εισόδου να έχουν δεχτεί χιλιάδες κύματα προσφύγων, η μετεγκατάσταση είναι το μόνο εργαλείο για την αποσυμφόρηση αυτών των δύο χωρών.

Πριν τη λήξη της προθεσμίας για την μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ στις 16 Μαΐου, τις εθνικές κυβερνήσεις  για ασυνέπεια στις δεσμεύσεις τους.

Στο πλαίσιο της αύξησης των θαλάσσιων αφίξεων το καλοκαίρι του 2015, η ΕΕ ενέκρινε δύο επείγοντα μέτρα για την μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία. Μέχρι τις 11 Μαΐου, μόλις 18.418 άτομα είχαν μεταφερθεί σε άλλες χώρες και για αυτό οι ευρωβουλευτές άσκησαν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ δριμεία κριτική στις κυβερνήσεις των κ-μ, κατηγορώντας τους για ολιγωρία στην τήρηση των δεσμεύσεων που οι ίδιες είχαν λάβει.

Ο Jeroen Lenaers (ΕΛΚ, Ολλανδία), τόνισε ότι η απουσία του Συμβουλίου από τη συζήτηση αποτελεί «ντροπή» και πρόσθεσε ότι: «ποτέ δεν ήμουν υπέρ των υποχρεωτικών ποσοστώσεων αλλά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχουμε δει ότι το εθελοντικό σύστημα δε λειτουργεί».

Η Helga Stevens (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο), είπε ότι είναι άδικο να ρίχνουμε όλη την ευθύνη στις χώρες της βόρειας Ευρώπης: «Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν καταφέρνουν να οργανώσουν την εισροή προσφύγων». Επίσης, σημείωσε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες του Δουβλίνου, που καθορίζουν ποια είναι η υπεύθυνη χώρα για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

“Σκανδαλώδης έλλειψη πολιτικής βούλησης”
«Δεν είναι ζήτημα ικανότητας αλλά θέλησης. Είναι καιρός τα κ-μ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε η Angelika Mlinar (Φιλελεύθεροι, Αυστρία). Επίσης, σύγκρινε τις προσπάθειες της ΕΕ με αυτές των χωρών όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία, οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η Cécile Kyenge (Σοσιαλιστές, Ιταλία) επεσήμανε ότι μόνο δύο κράτη μέλη (η Μάλτα και η Φινλανδία), βρίσκονται σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και ρώτησε τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο τι θα συμβεί μετά την προθεσμία του Σεπτεμβρίου. Εκείνος της απάντησε ότι εάν τα κράτη μέλη δεν αυξήσουν σύντομα τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που δέχονται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διστάσει να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των συγκεκριμένων κρατών µελών.

Η Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία), εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναλάβει δράση εναντίον των κρατών μελών που δεν πληρούν τις δεσμεύσεις τους: «Δεν αφορά την ικανότητα, είναι ξεκάθαρα σκανδαλώδης έλλειψη πολιτικής βούλησης. Μιλάμε για ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις και για τα ασυνόδευτα παιδιά που μένουν μόνα σε υπερπλήρεις καταυλισμούς". Πέρυσι, 63.300 ασυνόδευτα παιδιά υπέβαλαν αίτηση για διεθνή προστασία στην ΕΕ.

“Η μετεγκατάσταση από μόνη της δεν αρκεί”
Ωστόσο, ορισμένοι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι η μετεγκατάσταση από μόνη της σαν μέτρο δεν θα λύσει την κρίση του προσφυγικού στην Ευρώπη. Η Ska Keller είπε ότι «ένα καλό σύστημα Δουβλίνου, απαιτεί κοινούς κανόνες και κοινές νομικές οδούς», ενώ η Cécile Kyenge δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα επιτρέπει τους ασφαλείς και νόμιμους διαύλους μετανάστευσης καθώς και πολιτικές ενσωμάτωσης στις χώρες υποδοχής».

Η Barbara Spinelli (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία), ένωσε τη φωνή της με εκείνους που ζητούν να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Σε ότι αφορά την Ιταλία  το 2015 και το 2016 πραγματοποιήθηκαν 3.936 μετεγκαταστάσεις. Με άλλα λόγια περισσότεροι άνθρωποι επιστράφηκαν στην Ιταλία από ότι μεταφέρθηκαν σε άλλα κράτη μέλη».

"Κοινό ηθικό και πολιτικό μας καθήκον"
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε τα σχόλια των ευρωβουλευτών  σχετικά με την ανάγκη για αλληλεγγύη: "Η μετεγκατάσταση συχνά περιορίζεται στους αριθμούς αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους που έχουν ανάγκη από προστασία. Είναι ηθικό και πολιτικό μας καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα αποκτήσουν αυτή την προστασία το συντομότερο δυνατό και με ένα τρόπο που η Ευρώπη θα μπορεί να διαχειριστεί».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά