ΒΑΣΙΚΑ Σημεία Διαφοροποίησης του Νέου Ειδικού Μισθολογίου Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας

 


Για την καλύτερη κατανόηση του νέου μισθολογίου, τα βασικά σημεία διαφοροποίησης είναι τα εξής παρακάτω:
Α. ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΑΝΤΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΑΘΜΩΝ
Καταργούνται οι μισθολογικές διαφορές και εισάγεται σύστημα αύξησης μισθού ανά έτος ή διετία με κλιμάκια (όπως στους δημοσίους υπαλλήλους).
Η φιλοσοφία παραμένει ουσιαστικά η ίδια, δηλαδή αυξάνεται ο μισθός αυτόματα με την πάροδο των ετών, αλλά η αύξηση αυτή είναι απλά ένα ποσό και δεν αντιστοιχεί σε μισθολογικό βαθμό όπως πριν.
Πχ. προηγουμένως ο Ανθλγός (διοικητικός βαθμός) στα 6 έτη έπαιρνε μισθό Υπλγού, τώρα με βάση τον πίνακα ο Ανθλγός στα 6 έτη λαμβάνει κλιμάκιο βασικού μισθού αυξημένο κατά 40 € (από 1.195 € σε 1.235 €), χωρίς όμως να υπάρχει αντιστοίχιση του νέου ποσού με μισθολογικό βαθμό.

Β. ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΕΧΥ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ
Τα νέα κλιμάκια βασικού μισθού ενσωματώνουν το χρονοεπίδομα (ΕΧΥ) που υπήρχε πριν, αλλά με βάση τους πίνακες δεν υπάρχει πλήρης αντιστοιχία με τα παλιά ποσά (εάν υπήρχε δεν θα χρειαζόταν νέο μισθολόγιο).
Γενικά το ποσό που αντιστοιχεί στο κάθε κλιμάκιο είναι περίπου ίσο με τον ισχύοντα μισθολογικό βαθμό συν το ΕΧΥ, με απόκλιση από 0 ~ 150 € περίπου ανάλογα με το διοικητικό βαθμό (άλλες φορές είναι μικρότερο και άλλες μεγαλύτερο).

Γ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
Η μεγάλη διαφορά με το προηγούμενο μισθολόγιο είναι ότι καταργούνται τα περισσότερα επιδόματα και για τη συντριπτική πλειοψηφία απομένουν μόνο δύο επιδόματα (εκτός του επιδόματος τέκνων). Τα επιδόματα που καταργούνται τελείως είναι:
1. Επίδομα Χρόνου Υπηρεσίας – ΕΧΥ (ενσωματώθηκε στο βασικό μισθό κλιμακίου).
2. Επίδομα εξομάλυνσης (ενσωματώθηκε στο Επίδομα Ιδιαίτερων Συνθηκών Δ.1 κατωτέρω).
3. Επίδομα ειδικής απασχόλησης (ομοίως).
4. Επίδομα διοίκησης (καταργείται).
5. Επίδομα Θέσης Υψηλής / Αυξημένης Ευθύνης (καταργείται για διοικητικούς βαθμούς από Λγό και κάτω).

Δ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
1. Επίδομα Ειδικών Συνθηκών –> Επίδομα Ιδιαίτερων Συνθηκών Εργασίας
Το επίδομα ειδικών συνθηκών μετονομάζεται σε επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών και δίνεται λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας.
Ουσιαστικά αντιπροσωπεύει το άθροισμα των καταργούμενων επιδομάτων Γ.2 ~ Γ.4 ανωτέρω, αλλά το ύψος του επιδόματος είναι αρκετά μικρότερο από το σύνολο των προηγούμενων επιδομάτων που καταργούνται.

2. Επίδομα Θέσης Υψηλής / Αυξημένης Ευθύνης –> Επίδομα Θέσης Ευθύνης.
Το επίδομα αυτό μειώνεται γενικά από 5 ~ 70 € ανάλογα με το διοικητικό βαθμό (αυξάνεται κατά 20 € μόνο στον Ταξχο), ενώ δίνεται από το βαθμό του Τχη και πάνω, ενώ προηγουμένως δίνονταν σε όλους τους βαθμούς.

Ε. ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ
Θεσμοθετείται πρόσθετο επίδομα 100 € για Έβρο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Δωδεκάνησα, Σαμοθράκη (για στρατιωτικούς) και Σκύρο (μόνο ΠΑ).

http://www.espeth.gr/index.php/2013-05-02-21-15-53/431-e-s-pe-th-vasika-simeia-diaforopoiisis-tou-neou-eidikoy-misthologiou-stratiotikon-kai-somaton-asfaleias


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά