ΕΣΠΕΘ: ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 11 ΦΕΒ 2017 (ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ)


ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΠΕΘ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
 
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητά μέλη, φίλοι και φίλες
 
Πριν έξι μήνες περίπου ανέλαβα τη θέση του Προέδρου της ΕΣΠΕΘ, και κλήθηκα να πορευθώ, μαζί με το υπόλοιπο ΔΣ, αντιμετωπίζοντας πολλές και μεγάλες προκλήσεις. Μια από τις σημαντικότερες ίσως υπήρξε η προσαρμογή μας στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας για τις Ενώσεις Στρατιωτικών, σύμφωνα με το Ν.4407/2016.
 
Η ΕΣΠΕΘ επιζητούσε και επιδιώκει σταθερά τη συνεννόηση, τη συνεργασία και τις συναινετικές λύσεις. Με υπεύθυνη στάση, εστιάζοντας το δημόσιο λόγο της στην ανάδειξη και επίλυση των αληθινών προβλημάτων των συναδέλφων και όχι αυτά που για ίδιο όφελος κάποιοι άλλοι στον χώρο, προσπαθούν να προωθήσουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει η ίδια συναντίληψη από ορισμένα πρόσωπα στο Προεδρείο της ΠΟΕΣ. Δεχόμαστε, όπως θα έχετε αντιληφθεί, απρόκλητες και αθέμιτες επιθέσεις, με σκοπό την αποπομπή μας από την Ομοσπονδία.
 
Δεν τους αρέσει η έντιμη και διακριτή στάση μας. Φοβούνται τη φωνή μας και τις προτάσεις μας, διότι εκφράζουμε την ανησυχία και την αγωνία του μέσου Έλληνα στρατιωτικού.
 
Οι έριδες και οι διαμάχες που έχουν εμφιλοχωρήσει στην σωματειακή εκπροσώπηση των στρατιωτικών δεν είναι τυχαίες, καθόσον προκαλούνται ουσιαστικά από την ανταγωνιστική συμπεριφορά ενός και μόνου ατόμου.
 
Όλοι μας πρόσφατα ενημερωθήκαμε από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης για την προσπάθεια περιθωριοποίησης των Περιφερειακών Ενώσεων (ΕΣΠΕΘ, ΕΣΠΕΗΠ, ΕΣΠΕΚΜ κλπ) και τη διατήρηση - ανάδειξη των νεοφυών ενώσεων (ΠΕ), οι οποίες το τελευταίο διάστημα συστήνονται «κατά παραγγελία» (άραγε ποιού) και πολλές εξ αυτών αποτελούν τον ορισμό του «σωματείου σφραγίδα», τα οποία ως οντότητες εξυπηρετούν ιδιοτελείς και μόνο στοχεύσεις των ιδρυτών και των «πατρώνων» τους, που επενδύουν στη δημιουργία «παραταξιακών στρατών».
 
Το Δευτεροβάθμιο όργανο (ΠΟΕΣ) στράφηκε στο παρασκήνιο εναντίον των πρωτοβάθμιων ιδρυτικών της μελών, εξ ων συνετέθη η Ομοσπονδία! Πολύ περισσότερο δε λυπούμαι που ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣ δεν βγήκε δημόσια να στηρίξει τις Ενώσεις οι οποίες τον ανέδειξαν, άραγε γιατί;;;;;
 
Σε ένα περιβάλλον ρευστό που ρέπει προς την εσωστρέφεια, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτύχεις πλέον τη διαλεκτική σύνθεση των αντιθέσεων. Προσπαθήσαμε, τα καταφέραμε και καταξιωθήκαμε πανελληνίως στη συνείδηση των Ελλήνων στρατιωτικών. Κατά την εκκαθάριση του μητρώου της Ένωσης, προ ολίγων μόλις μηνών, ευρέθησαν εκατοντάδες μέλη οικονομικώς τακτοποιημένα. Σήμερα, μετά από μια άκρως εξωστρεφή τακτική, προσπαθούμε καθημερινά να ενεργοποιήσουμε όλο και περισσότερους συναδέλφους και σας διαβεβαιώνω ότι έπεται συνέχεια.
           
Το ΔΣ της Ένωσης και κυρίως ο Πρόεδρος δεν έχουν διακοσμητικό ρόλο. Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και το κόστος, όταν εκτίθεσαι δημόσια και σε αυτό το επίπεδο, είναι μεγάλο, όπως και ο κίνδυνος να εκτεθείς ή να δυσαρεστήσεις προσωπικότητες της δημόσιας ζωής του τόπου ή ακόμη - ακόμη να συρθείς ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Πρέπει να γίνει απ’ όλους αντιληπτό ότι ορισμένοι άνθρωποι πασχίζουμε για το συμφέρον των συναδέλφων, ξοδεύουμε πολύτιμο χρόνο σε τηλέφωνα, συσκέψεις, επισκέψεις και συναντήσεις εντός και εκτός Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναλώνουμε ώρες ατελείωτες για την εκπόνηση στρατηγικής και τη σύνταξη άρθρων, επιστολών και ανακοινώσεων, σε βάρος της τσέπης μας και αποστερώντας πολύτιμο χρόνο από τις οικογένειες μας.
 
Σε αυτό το σημείο θέλω να απευθύνω έκκληση προς όλους εσάς να σταθείτε δίπλα μας ενεργά. Όχι από το σπίτι, όχι από τον καναπέ. Οποιαδήποτε συνδρομή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Μόνοι μας μπορούμε αρκετά, όλοι μαζί όμως μπορούμε πολλά περισσότερα. Θέλουμε τις προτάσεις, τις ιδέες και τις απόψεις σας. Ζητάμε την εθελοντική συνδρομή σας προς τα μέλη του ΔΣ, ώστε να υποβοηθηθούν και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στο έργο που έχει αναλάβει ο καθένας. Επιβάλλεται η συμμετοχή όλων μας στις εκδηλώσεις που διοργανώνει, με πολύ κόπο είναι η αλήθεια, η Ένωση (ΓΣ, αιμοδοσίες, ενημερωτικές εκδηλώσεις, κοπή πίτας κλπ). Κάποιοι συστηματικά το αμελούν. Οι «εραστές του καναπέ», που αρκούνται στον ανέξοδο σχολιασμό ως τιμητές των πάντων, δυστυχώς πρέπει να αλλάξουν στάση, να αναθεωρήσουν και να εμπλακούν πιο ενεργά, όσο ο καθένας μας μπορεί.
 
Όλοι μας καθημερινά στον χώρο εργασίας μας ή στις κοινωνικές μας συναναστροφές, επικοινωνούμε με πλειάδα συναδέλφων και φίλων. Μπείτε στον κόπο να τους ενημερώσετε για τις θέσεις, τις δράσεις και το έργο της ΕΣΠΕΘ. Φέρτε τους κοντά στην Ένωση, βοηθήστε τους να ξεπεράσουν τους φόβους, τους ενδοιασμούς και τις αναστολές τους, να βγουν από το τέλμα και την φθοροποιό αδράνεια, να δραστηριοποιηθούν δίπλα μας, να συμπορευτούν στους αγώνες μας. Τα νέα μέλη, αποτελούν για κάθε Ένωση ή Σωματείο, το απαραίτητο «οξυγόνο» και μας δίνουν δύναμη και κίνητρο να συνεχίσουμε.  
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ να παραμείνουμε ενωμένοι, να συμπαρασταθείτε και να συμπαραταχθείτε μαζί μας, να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενωμένοι, με σθένος και πείσμα. Το 2017 είναι ένα έτος προκλήσεων. Απαιτείται, το δίχως άλλο, μια μεγάλη ανασύνταξη δυνάμεων με νέα κριτήρια και ρεαλιστικότερες παραδοχές, υπό αισιόδοξη προοπτική, μακριά από κάθε είδους παραγοντικές εξαρτήσεις και φυσικά πέρα από προσωπικές στρατηγικές και στοχεύσεις. Το τρέχον έτος θα αποτελέσει μια χρονιά ορόσημο, μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων και ενδέχεται να σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές στον χώρο, καθόσον υπάρχουν πολλοί μη φίλα προσκείμενοι, ακόμη και από τον χώρο των αποστράτων, οι οποίοι μάλιστα όψιμα απόκτησαν φωνή και τώρα διατυπώνουν λόγο δημόσια, πράγμα που δεν έπρατταν όσο υπήρξαν ε.ε στελέχη και μάλιστα υψηλόβαθμα, για ευνόητους φυσικά λόγους προσωπικού συμφέροντος. Αυτοί λοιπόν οι κύριοι, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συναδέλφων, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι συνυπεύθυνοι για πολλά δεινά της χώρας, εξαιτίας της αδράνειας τόσων ετών, επιδιώκουν ή συναινούν, κατά περίπτωση, στην απώλεια κεκτημένων για τον κλάδο.
 
Για αυτό σας καλώ να μας εμπιστευτείτε. Το διακύβευμα υπερβαίνει τον καθένα από εμάς ατομικά και τα ζητούμενο είναι να μην μας υπερβεί και συλλογικά. Διότι δεν θα έχουμε πολλές ευκαιρίες ανάκαμψης και επανόδου. Πρέπει λοιπόν να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό χάρτη προτάσεων για την έξοδο από τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Όσο πιο επεξεργασμένες είναι οι θέσεις μας, όσο πιο θεμελιωμένα τα στοιχεία και όσο πιο φανερή η θέλησή μας να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνουν αποδεκτές, έστω και εν μέρει, οι προτάσεις μας.
 
Επιτρέψτε μου να κλείσω με ένα διαχρονικό ψήγμα σοφίας:
 
«Ἔργασιν ἐν μεγάλοις, πᾶσιν ᾄδειν χαλεπόν» (ΣΟΛΩΝ)   
 
Απόδοση στη Νεοελληνική Σε μεγάλα έργα, είναι δύσκολο να είναι όλοι ευχαριστημένοι! 
 
-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Σ.ΠΕ.Θ
 

Στέφανος Κουκουράβας
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά