Βίτσας: Αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει να μην εκδοθούν, εκεί σταματάει όλη η διαδικασία

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 στον ρ/φ σταθμό REAL FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη, μεταξύ άλλων ανέφερε:
 
Για την κατάσταση με τους πρόσφυγες:
 
Στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εκτός από λίγες σκηνές στο Βαγιοχώρι και τις 100 θερμαινόμενες σκηνές στο Ελληνικό, που βέβαια είναι πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, ιδιαίτερα για τη Μόρια, να δικαιολογούμαστε.
 
Είναι κοινή πεποίθηση και δική μου και του Γιάννη Μουζάλα, ότι, με μια έννοια, πιαστήκαμε απροετοίμαστοι, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών συνθηκών. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν είναι προετοιμασμένη για τέτοιο χιονιά, δυστυχώς. Δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Ούτε εγώ ούτε ο Γιάννης Μουζάλας θέλαμε να συμβεί αυτό το πράγμα. Βεβαίως αντιμετωπίσαμε και ένα θέμα το οποίο δεν το περίμενα, ήταν για μένα μια έκπληξη από τις πιο δυσάρεστες, ηθική, λέει, υποχρέωση της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, να μην πάρουν – και να πληρωθούν βέβαια - πρόσφυγες στα ξενοδοχεία τους. Ας τους κρίνει και ο λαός της Μυτιλήνης. Τρελαίνεσαι όταν ακούς τέτοια. Αυτός ο άνθρωπος που πήρε αυτή την απόφαση θα πάει και στην εκκλησία να κάνει και το σταυρό του.
 
Καταλήξαμε να βρούμε τη λύση με το πολεμικό πλοίο, όμως δεν φθάνει να πάει το πλοίο εκεί, πρέπει να πάνε και οι πρόσφυγες στο πλοίο. Πάντως η κατάσταση τακτοποιείται ακόμα και αργά. Έχουμε  διαμορφώσει και άλλους χώρους, σε δωμάτια σε διάφορες δομές κλπ. Το πλοίο μπορεί να βάλει μέχρι 570 ανθρώπους.
 
Συνολικά σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σαν Ένοπλες Δυνάμεις κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης και των προβλημάτων εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Η προσπάθεια αυτή δεν επηρεάζεται από ό,τι λέει ο κάθε πολιτικός. Για την προσπάθεια που κάνουμε είμαι υπερήφανος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα κάνουμε καλά.
 
Το 2016 το ΥΠΕΘΑ άντλησε και συγχρόνως δαπάνησε 106 εκατομμύρια ευρώ για τη σίτιση και τη φιλοξενία 60 χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Έχουν γίνει οι προετοιμασίες για την τακτική επιχορήγηση από την ΕΕ. Ως τα τώρα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά της Ελλάδας μόνο συγχαρητήρια παίρνουμε.
 
Για την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα:
 
Αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι στη Δικαιοσύνη η οποία θα πρέπει να αφεθεί με βάση το διεθνές και το εθνικό μας δίκαιο να καταλήξει. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει να μην εκδοθούν, εκεί σταματάει όλη η διαδικασία. Δεν υπάρχει παραπάνω από το διεθνές και το εθνικό δίκαιο τίποτα. Δεν υπάρχουν άλλα ζητήματα τα οποία να το υπερβαίνουν. Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα έχει και τη δύναμη να πράξει αυτά που θα πρέπει.
 
Για τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη:
 
Έχουμε εξασφαλίσει, ώστε η λέξη «ναυάγιο» να έχει φύγει από αυτές τις διαπραγματεύσεις. Είναι διαπραγματεύσεις οι οποίες ακόμα και αν δεν καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα, θα συνεχιστούν σε ευθετότερο χρόνο και αυτό είναι το θετικό. Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως χωρίς ξένα κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις σαν ένα ολοκληρωμένο κράτος . Σε αυτή την προσπάθεια κοινά δουλεύουν η ελληνική κυβέρνηση και η κυπριακή κυβέρνηση. 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά