Τα σώματα ασφαλείας εκπαιδεύονται για πιθανό “χτύπημα” τζιχαντιστών στην Ελλάδα! Έρευνες της Europol για μέλη του ISIS στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Τα σώματα ασφαλείας εκπαιδεύονται για πιθανό “χτύπημα” τζιχαντιστών στην Ελλάδα! Έρευνες της Europol για μέλη του ISIS στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

- Ποια είναι τα πρότζεκτ που “τρέχει” το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας για την εκπαίδευση προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας και σωφρονιστικών υπαλλήλων
- Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.: Βλέπουμε τι μπορούμε να προβλέψουμε και να αποτρέψουμε στην Ελλάδα
- Στις 20 Αυγούστου αναμένεται στην Ελλάδα η Ολλανδή επικεφαλής του κλιμακίου των Eυρωπαίων αστυνομικών
- Οι guest officers θα εγκατασταθούν στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας που λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα, ψάχνοντας για άτομα που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος έχει σκορπίσει τον φόβο σε όλη την Ευρώπη, με τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, και η Ελλάδα είναι σε κατάσταση συναγερμού, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί θεωρούν πως είναι αυτή τη στιγμή η ασφαλέστερη χώρα της Γηραιάς ηπείρου. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας "τρέχει" πρότζεκτ για την εκπαίδευση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, σωφρονιστικών υπαλλήλων και στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την πρόληψη φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων.
Ειδικότερα, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας εκπαιδεύει αυτή την περίοδο αξιωματικούς νευραλγικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των υπουργείων Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν προγράμματα για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας και το κυβερνοέγκλημα.
Αυτή την περίοδο στο πρότζεκτ για τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης συμμετέχουν 10 στελέχη, τα οποία στη συνέχεια θα αναλάβουν την εκπαίδευση 70 στελεχών αρμόδιων υπηρεσιών.
Η εκπαίδευση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που χορήγησε για το πρότζεκτ για τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης 140.000 ευρώ. Η έγκριση στις ελληνικές Αρχές δόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
"Πριν από κάθε αιματηρή τρομοκρατική επίθεση υπάρχουν σινιάλα. Πρέπει να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες και να είμαστε εκπαιδευμένοι για να τα πιάσουμε. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι υπήρξαν σινιάλα που δεν διαβάστηκαν. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η πιο ασφαλής χώρα της Ευρώπης. Παρόλ’ αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό των νευραλγικών υπηρεσιών του κράτους προκειμένου να προλάβουμε τυχόν γέννηση πυρήνων ρισοσπαστικοποίησης", δήλωσε αρμόδια πηγή στην εφημερίδα.
Από την πλευρά του, στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί: "Προετοιμαζόμαστε με βάση το διεθνές γίγνεσθαι. Βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, τι έγινε λάθος στο εξωτερικό. Τι μπορούμε να προβλέψουμε και να αποτρέψουμε στην Ελλάδα. Κάνουμε ανάλυση περιστατικών. Εξετάζουμε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως για παράδειγμα η τρομοκρατική επίθεση στο σατιρικό περιοδικό στο Παρίσι. Τελικός στόχος είναι η εκπαίδευση να περάσει στις ακαδημίες της ΕΛ.ΑΣ. Υπάρχει μία βιβλιογραφία με την οποία εκπαιδεύονται 10 πρόσωπα με περγαμηνές. Μέσα από τα σεμινάρια η ύλη θα εμπλουτιστεί και θα προκύψουν συμπεράσματα για μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τα αποτελέσματα θα κατατεθούν στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που θα αποφασίσουν το κατά πόσο πρέπει να νομοθετηθούν κάποιες από τις εισηγήσεις μας. Από τις ζυμώσεις προκύπτει πολιτικής χρησιμότητας γνώση".
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", η "ανάλυση περιστατικών" είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι των εκπαιδεύσεων που στοχεύουν στην πρόληψη.
Για παράδειγμα, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει το πότε ένας κρατούμενος αρχίζει να εμφανίζει αποκλίνουσα συμπεριφορά που θα μπορούσε να καταλήξει σε φανατισμό και ενδεχομένως ακόμα και στο πέρασμά του στην τρομοκρατία.
Το επόμενο βήμα του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας είναι οι εκπαιδεύσεις για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της Ελλάδας και για το κυβερνοέγκλημα.
Έρευνες της Europol για τζιχαντιστές σε hot spots
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την "Καθημερινή", η Ολλανδή επικεφαλής του κλιμακίου των Eυρωπαίων αστυνομικών αναμένεται στην Ελλάδα στις 20 Αυγούστου και πρόκειται να εγκατασταθεί στα γραφεία του European Union Regional Task Force (πρώην γραφείο Frontex) στον Πειραιά. Θα ηγηθεί μιας ομάδας περίπου 50 αστυνομικών ειδικευμένων σε θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας, στην οποία, κατόπιν αιτήματος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., θα συμμετάσχουν και Έλληνες αξιωματικοί. Εχουν μάλιστα ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και προεπιλεγεί για να μπουν στην ομάδα αστυνομικοί από την Αντιτρομοκρατική και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας καθώς επίσης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Αρχικά, τα μέλη του πανευρωπαϊκού κλιμακίου θα παρακολουθήσουν ειδική εκπαίδευση που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα και αμέσως μετά θα αναλάβουν δράση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καλά ενημερωμένη πηγή εξήγησε ότι οι guest officers θα εγκατασταθούν στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας που λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα και θα πραγματοποιούν δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας των αλλοδαπών που διαμένουν σ’ αυτά. Θα ελέγχουν δηλαδή εάν μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας υπάρχουν άτομα που έχουν καταχωρισθεί στους καταλόγους της Εuropol ως ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα τζιχαντιστών.
Πηγές: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
http://www.newsit.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά