Επίσκεψη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην Κύπρο‏

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, σήμερα Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015  επισκέφθηκε  το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και ακολούθως είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορο Φωκαΐδη.
 
Μετά την συνάντηση ο ΥΠΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ΑΝΥΕΘΑ έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:
 
Χριστόφορος Φωκαΐδης: Είχαμε μια εγκάρδια και παραγωγική συνάντηση. Είχαμε τη δυνατότητα να ανασκοπήσουμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, με την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης, την έξαρση της τρομοκρατίας, την κλιμάκωση της γεωπολιτικής ρευστότητας, και να επιβεβαιώσουμε, βεβαίως, πως η Κύπρος και η Ελλάδα παραμένουν βασικοί πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Είχαμε παράλληλα τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε τη σταθερή και συστηματική προσπάθεια που γίνεται για τη συνεχή ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων υπό το πρίσμα και των νέων εξελίξεων, καθώς και των νέων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας. Η αμυντική μας συνεργασία είναι, ούτως ή άλλως, συνυφασμένη με την προσπάθεια προώθησης της ειρήνης, της ασφάλειας, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου  και των Διεθνών Συνθηκών, επιδιώκοντας πάντοτε την προαγωγή κλίματος συνεργασίας και αλληλοσεβασμού μεταξύ των κρατών. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κύριο Υπουργό και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλονται, για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα απαλλάξει την Κύπρο από την κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και ειρηνικής συμβίωσης για όλους του νόμιμους κατοίκους του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε επαναλάβει τη θέση, πως δεν χωρούν ούτε αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, ούτε μπορεί ένα σύγχρονο κράτος, ειδικά ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βρίσκεται υπό το καθεστώς εγγυητών ή κηδεμόνων. Κλείνοντας να εκφράσω για μια άλλη φορά μαζί με τις ευχές μου για τη νέα χρονιά, τις ευχαριστίες μου προς την ελληνική κυβέρνηση, τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό, για την, ανεξαρτήτως συγκυριών ή δυσχερειών , αμέριστη και αδιάλειπτη στήριξη προς την Κύπρο.
 
Δημήτρης Βίτσας: Πρώτα να ευχαριστήσω τον Υπουργό και για τη θερμή υποδοχή και για την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων, η οποία νομίζω προχώρησε τα πράγματα και σε αρκετό βάθος. Συγχρόνως να ευχηθώ σε όλους και σε όλες, χρόνια πολλά και το 2016 να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Η θέση της Ελλάδας, γενικά, όσο αφορά το ζήτημα, το ούτως καλούμενο Κυπριακό,  είναι γνωστή. Άλλωστε πρόσφατες είναι και οι επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών, του Νίκου Κοτζιά, του Προέδρου της Βουλής, του Νίκου Βούτση και του Πρωθυπουργού, του Αλέξη Τσίπρα και βεβαίως του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου. Είναι γνωστό ότι είναι αταλάντευτος και κοινός μας στόχος με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικά, εθνικά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει σταθερά τις διακοινοτικές συνομιλίες , οι οποίες παρά τις απογοητεύσεις του παρελθόντος και τις δυσκολίες που ακόμα συνεχίζονται, αποτελούν ίσως την μόνη αποδεκτή, από τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέθοδο εξεύρεσης συμφωνημένης λύσης για το πρόβλημα. Βεβαίως, η Αθήνα δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει σε αυτή τη διαπραγμάτευση αλλά στηρίζει σαφώς τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε καταστήσει σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι πραγματική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, δεν νοείται χωρίς την απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960. Περιμένουμε από την Άγκυρα εποικοδομητική στάση, με συγκεκριμένες ενέργειες, που θα συμβάλουν έμπρακτα  και αποτελεσματικά στη διαπραγματευτική προσπάθεια των δύο κοινοτήτων, για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό. Όπως είπα και στον Υπουργό, καλύτερα να εργαζόμαστε για τη λύση, παρά να μιλάμε για τη λύση, και όταν θα έρθει η λύση θα είναι και μια επιτυχημένη λύση προς το συμφέρον του κυπριακού λαού. Είχαμε την ευκαιρία ακόμα με τον Υπουργό να συζητήσουμε και ζητήματα εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, σε ζητήματα που αφορούν την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία και πάνω σε αυτά τα ζητήματα έχουμε πεδίον δόξης λαμπρόν και πολλά πράγματα να κάνουμε πάνω στα πολλά που ήδη έχουμε κάνει. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα, μπορεί να είναι  ο παράγοντας σταθεροποίησης της περιοχής, ο παράγοντας διαμόρφωσης ειρηνικών διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων, ώστε να βοηθηθούν όλες οι κοινωνίες  και όλοι οι λαοί για ένα καλύτερο μέλλον.  
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ΑΝΥΕΘΑ στην Κύπρο:
 
Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015 θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπου και θα καταθέσει στεφάνι. Επίσης θα συζητήσει με αξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο ΑΝΥΕΘΑ θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ για την υποδοχή του νέου έτους και θα ανταλλάξει ευχές με τους αξιωματικούς και τους οπλίτες.
 
Την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016 θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Λάρνακας για την Αθήνα.










Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά