Ο ΥΕΘΑ απαντάει απο την Τρίπολη για κλείσιμο στρατοπέδων, στρατευση γυναικών, απολύσεις κλπ

«Με ιδιαίτερη χαρά με τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας είμαστε σήμερα εδώ στην ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων σμηνιτών και στρατιωτών. Των παιδιών μας, τα οποία από σήμερα και μετά θα προωθηθούν στις Μονάδες τους γα να διαφυλάξουν την εθνική ακεραιότητα της χώρας.
 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατεύσιμοι αλλά και οι γονείς τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υψηλό ηθικό, όλοι αντιμετωπίζονται πλέον κατά τον ίδιο τρόπο, ισότιμα, το ρουσφέτι καταργήθηκε. Όλοι θα προωθηθούν σε Μονάδες της παραμεθορίου, κατά προτεραιότητα στα νησιά και στον Έβρο όσο αφορά τον Στρατό και σε μάχιμες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα αντιμετωπιστούν με κοινωνικά κριτήρια εκείνες οι περιπτώσεις τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.
 
Θέλω να διαβεβαιώσω τους γονείς ότι πλέον εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των παιδιών τους, να γνωρίζουν ότι πλέον οι δυνατότητες και η ποιότητα ζωής που δίνουμε στους στρατεύσιμους είναι αρκετά υψηλές.
 
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και να συγχαρώ τον Διοικητή της 124 Πτέρυγας Βασικής Εκπαίδευσης, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς Εκπαιδευτές, για την άριστη κατάρτιση την οποία έδωσαν στους νεοσύλλεκτους. Εύχομαι στους νεοσύλλεκτους μία καλή θητεία και η Υπέρμαχος Στρατηγός να είναι πάντα κοντά τους».
 
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ θέλω να μας πείτε αν θα υπάρξουν αλλαγές λόγω όλων αυτών των οικονομικών καταστάσεων στις Μονάδες που έχουμε εδώ στην Τρίπολη ή και κάποιες απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις;
 
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν θέλω να πω ότι λυπάμαι πάρα πολύ γιατί παρότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις και από την Στρατιωτική και την Πολιτική Ηγεσία να διατηρήσουμε τις Μονάδες σε περιοχές που δεν έχουν ανάγκη ασφάλειας, όπως είναι η Τρίπολη, οι τοπικές αρχές μας αγνόησαν. Δεν είναι παρόντες ούτε ο περιφερειάρχης ούτε ο δήμαρχος, αυτό με λυπεί ιδιαιτέρως. Θέλω να ξέρετε ότι η προσπάθεια την οποία κάνουμε για να διατηρήσουμε Μονάδες σε αυτές τις περιοχές είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αντιλαμβάνεστε ότι άλλες περιοχές της χώρας μας έχουν την ανάγκη των νεοσυλλέκτων όσο αφορά και τα θέματα της οργάνωσης της Άμυνας μας.
 
Εάν συνεχίσουν να δείχνουν αυτή την τακτική ότι δεν ενδιαφέρονται θα ξαναμελετήσουμε τη χρησιμότητα της υπάρξεως των Κέντρων Κατατάξεων σε αυτές τις περιοχές. Όσο αφορά την Τρίπολη, η Τρίπολη έχει ένα μάχιμο αεροδρόμιο το οποίο έχει προσφέρει πάρα πολλά, όλες οι σειρές των νεοσυλλέκτων εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν περάσει από την Τρίπολη με καλές αναμνήσεις και με την αγάπη του τοπικού πληθυσμού, τον οποίο και ευχαριστούμε. Σκοπός μας είναι όχι να κλείσουμε Μονάδες αλλά να υπάρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση στις Ένοπλες Δυνάμεις η οποία θα βοηθήσει στον αμυντικό σχεδιασμό.
 
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Για το προσωπικό γενικότερα;
 
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να ξέρετε ότι όσο αφορά τους στρατεύσιμους είναι πολύ μικρή η θητεία, είναι εννέα μήνες θητεία, αυτό μας δημιουργεί αρκετά μεγάλα προβλήματα όσο αφορά τη στελέχωση, ιδιαίτερα της παραμεθορίου, για αυτό όλοι πάνε στην παραμεθόριο ιδιαίτερα στον Έβρο και στα νησιά. Δεν φτάνουν οι εννέα μήνες θητεία, χωρίς βέβαια να υπάρχει η δυνατότητα να επεκτείνουμε αυτή τη θητεία. Η σκέψη που υπάρχει και την οποία σήμερα ανακοίνωσα από εδώ, αλλά και θα εξετάσουμε με τους  Αρχηγούς και τα επιτελεία, είναι η δυνατότητα της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών. Τα στελέχη όπως είδατε και εσείς, οι γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους άντρες συναδέλφους τους.
 
Είδαμε σήμερα γυναίκες εκπαιδευτές ακόμα και στο Τμήμα των Επιδείξεων. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες, οι μητέρες μας, οι κόρες μας, οι αδερφές μας μπορούν άριστα, εάν εκείνες το θελήσουν, γιατί θα είναι σε εθελοντική βάση, να υπηρετήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, να λάβουν τη βασική εκπαίδευση, να μπορούν σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουν επάξια τον οποιοδήποτε κίνδυνο για την πατρίδα μας, να έχουν τη βασική κατάρτιση και παράλληλα να στελεχώσουν και υπηρεσίες που θα μπορέσουν να αποδεσμεύσουν άλλες δυνάμεις για την παραμεθόριο.
 
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πότε θα ξεκινήσει να υλοποιείται αυτό χρονικά έχετε κατά νου;
 
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό καταρχήν είναι μία σκέψη την οποία βάζουμε προς συζήτηση, δεν είναι μία απόφαση. Θα ξεκινήσει η συζήτηση στο Συμβούλιο Άμυνας με τα Επιτελεία, με την Πολιτική Ηγεσία, με την κοινωνία για να δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Δεν πρόκειται να κάνουμε την Ελλάδα, Ισραήλ ώστε να έχουμε υποχρεωτική στράτευση αλλά θα δώσουμε τη δυνατότητα στην εθελοντική στράτευση. Υπάρχουν παραδείγματα, ιδίως στην παραμεθόριο, γυναικών που κρατούν ολόκληρες περιοχές μόνες τους. Υπάρχει μία γυναίκα, την οποία συνάντησα στην Ήπειρο και βράβευσα η οποία είχε δεχθεί τέσσερις φορές επίθεση από εγκληματικά στοιχεία, κρατάει τέσσερα χωριά μόνη της . Όταν της είπα αν θέλει να ενταχθεί στην εθνοφυλακή μου είπε «με πολύ μεγάλη χαρά».
 
Είστε λεβέντισσες οι Ελληνίδες, οπότε δεν έχετε να ζηλέψετε τίποτα από τους άντρες, γιατί να μην δώσουμε τη δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις να μπορέσετε να προσφέρετε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ διαβάσαμε ότι θα γίνει ενσωμάτωση ή διακοπή κάποιων επιδομάτων εξομάλυνσης κάτι τέτοια.
 
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μην ακούτε απολύτως τίποτα. Ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή έχω ασκήσει βέτο στο θέμα των μειώσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όσο εγώ είμαι Υπουργός δεν πρόκειται να δεχτώ μείωση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες έχουν μειωθεί πάρα πολύ, πάνω από 60%. Να πούμε ότι δεν είναι η ίδια δουλειά όλων των δημοσίων υπαλλήλων με τους Αξιωματικούς και τους Υπαξιωματικούς, δεν εργάζονται σε μια οχτάωρη βάση, εργάζονται σε εικοσιτετράωρη βάση, είναι σε συνεχή επιφυλακή ακόμα και μετά την αποστρατεία τους, έχουν κινδύνους, ζουν πολλές φορές μακριά από τις οικογένειες τους, πάνε μαζί με τις οικογένειες τους στις μεταθέσεις.
 
Δεν μετατίθεται μόνο ο αξιωματικός, μετατίθεται και η γυναίκα του, τα παιδιά του αλλάζουν σχολεία, πολλές φορές έχουν τραγικές συνθήκες διαβίωσης διότι έχει μειωθεί ο μισθός τους σε τέτοια επίπεδα που δεν μπορούν να παρέχουν τις ανάγκες που χρειάζεται η οικογένεια τους και για αυτό τον λόγο όπως ξέρετε δίνουμε σπίτια πλέον και εκμεταλλευόμαστε την περιουσία των ταμείων της Εθνικής Άμυνας, του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσουμε κατοικίες σε στρατόπεδα. Να μπορούμε δηλαδή να παρέχουμε τη δυνατότητα στις οικογένειες των στρατιωτικών να παραμένουν μέσα στις Μονάδες και αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε.
 
Λοιπόν περιθώρια περικοπών δεν υπάρχουν, να τελειώνει αυτή η ιστορία. Όσο αφορά τις οποιεσδήποτε αιτιάσεις για μείωση των δαπανών της Άμυνας θα σας πω ότι αυτή την στιγμή είναι οριακά τα πράγματα.
 
Αυτά τα οποία ακούω σε  Μέσα Ενημέρωσης για την απόλυση μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων δεν τα συζητώ και είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν υπάρχει ποτέ καμία περίπτωση να συμφωνήσει κανείς από εμάς να απολυθεί στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μας περισσεύει κανείς, ίσα - ίσα έχουμε ελλείψεις και ζητάμε περισσότερα στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Για αυτό φέρνουμε καινούργιους θεσμούς όπως οι ΟΒΑ όπου θα μπορούν τα παιδιά τα οποία υπηρετούν τη θητεία τους, να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο στράτευμα ακόμη για δύο ή τρία χρόνια σε συγκεκριμένες ειδικότητες ώστε να προσφέρουν και εκείνοι αλλά και παράλληλα να μπορούν να πάρουν μια προϋπηρεσία όπως παίρναμε εμείς παλαιοτέρα που υπηρετούσαμε 26 μήνες στις Ένοπλες Δυνάμεις, 29 μήνες κάποιοι άλλοι.
 
Αντιλαμβάνεστε ότι ένας οδηγός αυτοκινήτου όταν έμπαινε στο στρατό και έφευγε με δίπλωμα πέμπτης κατηγορίας έβρισκε κατευθείαν δουλειά. Ένας χειριστής της ΜΟΜΑ σε βαριά μηχανήματα πήγαινε κατευθείαν να δουλέψει. Ένας πολιτικός μηχανικός ή ένας αρχιτέκτονας ο οποίος είχε υπογράψει πέντε - έξι έργα είχε άλλες δυνατότητες από κάποιον άλλον ο οποίος έφευγε από τον στρατό χωρίς να πάρει ειδικότητα. Θα δώσουμε αυτές τις δυνατότητες, έχουμε ήδη υπογράψει και έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα αυτό και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πιστεύω ότι θα βοηθήσει και θα ενισχύσει και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά