Τον Μάρτιο ο… λογαριασμός για ειδικά μισθολόγια

Της Δήμητρας Καδδά
Ο νέος πρωθυπουργός θα βρει στο τραπέζι του έναν λογαριασμό που θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα, στο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές, μέσα στον Μάρτιο. Ο λόγος για δύο βραδυφλεγείς «βόμβες» δαπανών που αν δεν «απασφαλιστούν», ίσως οδηγήσουν σε νέα μέτρα: ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές του κράτους προς ιδιώτες αξίας τουλάχιστο 6,4 δισ. ευρώ, αλλά και την αποκατάσταση μισθών – συντάξεων ειδικών μισθολογίων με το κόστος για το 2014 μόνο σε ενστόλους και δικαστικούς να υπολογίζεται στα 497,5 εκατ. ευρώ.
Ειδικά μισθολόγια
Θέμα ημερών θεωρείται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που θα επιβάλει κυρώσεις – πιθανότατα πρόστιμο – στην κυβέρνηση γιατί την μερική μόνο συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κ.λπ. ).
Σύμφωνα με την έκθεση Γενικού Λογιστηρίου που συνόδευε την… μερική αποκατάσταση, αν υπήρχε πλήρης συμμόρφωση στις αποφάσεις για τις απολαβές όχι μόνο συνταξιούχων αλλά και εν ενεργεία ενστόλων θα προκαλούταν πρόσθετη «τρύπα» 82,8 εκατ ευρώ από το 2015 (που θα βάρυνε το έτος πληρωμής), αλλά και πρόσθετα αναδρομικά 347,6 εκατ. που θα εγγραφούν στο έλλειμμα 2014, όποτε και αν αποφασιστούν ή διατεθούν.
Επιπλέον επιβάρυνση κατά και 67,1 εκατ. ευρώ θα ερχόταν από τους δικαστικούς στους οποίους υπήρξε αντίστοιχη μείωση κατά 50% των αναδρομικών, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για το 2014 στα 497,5 εκατ ευρώ.
Οι παραπάνω υπολογισμοί δεν προσμετρούν άλλες κατηγορίες «ειδικών» μισθολογίων όπως τους ιατρούς του ΕΣΥ και τους ακαδημαϊκούς για τους οποίους υπάρχει «σύσταση» του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι ενδεικτικές της «τρύπας” που δυνητικά δημιουργείται. Μόνο που αν η κυβέρνηση συμμορφωθεί με τις αποφάσεις τότε, σύμφωνα με την εισηγητική του ΥΠΟΙΚ για τον Νόμο που ψηφίστηκε στις 14 Νοεμβρίου θα υπάρξει ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που θα επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο..
Πηγή:www.capital.gr
http://espekm.gr/home/?p=3484
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά