Ανακοίνωση Τύπου για την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυν‏ας


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η  Λευκή Βίβλος των Ενόπλων Δυνάμεων 2014.

           

Η Λευκή Βίβλος βρίσκεται  στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.mod.mil.gr/mod/el/content/show/0/A70728

 

 

Στο μήνυμά του για τη Λευκή Βίβλο των Ενόπλων Δυνάμεων 2014  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναφέρει:

 

 

«Η έκδοση της Λευκής Βίβλου του ΥΠΕΘΑ, θεωρήθηκε επιβεβλημένη μετά από την αναθεώρηση του συνόλου των προβλεπόμενων θεσμικών στρατηγικών κειμένων της χώρας. 

 

Μέσα από τα κείμενα της Λευκής Βίβλου, αντιλαμβάνεται κανείς  τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάς προσεγγίζει τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας. Μια προσέγγιση, πανοπτική, με ορθή και ρεαλιστική εκτίμηση της απειλής, με ψυχραιμία, με εμπειρία.

 

Παρουσιάζονται, οι διεθνείς εξελίξεις, οι σύγχρονες απειλές για την Άμυνα και Ασφάλεια, οι εξελίξεις, στο πεδίο της στρατιωτικής τέχνης και επιστήμης. Παρουσιάζονται,  οι αρχές, οι προτεραιότητες και το πλαίσιο δράσεως των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

 

Μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, λαμβάνουμε υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία για εμάς είναι ζωτικά και διαμορφώνουν το γεωστρατηγικό χάρτη, από τη δική μας οπτική γωνία. Έχουμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης, προχωρούμε με προσεκτικά βήματα και με συγκεκριμένες θέσεις και δράσεις, που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα, τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, αλλά και τη διαφάνεια και τη νομιμότητα.

 

Στόχος μας να αυξήσουμε και να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφαλείας του Έθνους, διατηρώντας συνάμα την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει στη Διεθνή Κοινότητα. Ταυτόχρονα οφείλουμε, μέσα από την κοινωνική μας προσφορά, να παρέχουμε στις δύσκολες και τις έκτακτες ανάγκες στον Έλληνα πολίτη το ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

 

Με στόχο τη διαχείριση του σήμερα και τη διαμόρφωση του αύριο, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσαρμόζονται, μετεξελίσσονται και εφαρμόζουν νέα δεδομένα στην οργανωτική αλλά και στην επιχειρησιακή τους σχεδίαση.

 

Ευελιξία, ικανότητα, άμεση αντίδραση και αποτελεσματικά Συστήματα Χειρισμού Κρίσεων, είναι λέξεις κλειδιά.

 

Η άμυνα, η ασφάλεια και η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας αποτελούν βασικές και στρατηγικές επιδιώξεις μας.

 

Παρά την παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, η Ελλάς επανέρχεται στο γεωπολιτικό της περιβάλλον, διεκδικώντας με αξιώσεις και πειστικά επιχειρήματα νέο ρόλο, αφήνοντας πίσω την απομόνωση στην οποία τα τελευταία χρόνια την οδήγησε η ιδιαίτερα αρνητική της ψυχολογία.


Η χώρα μας, παρά και πέρα από την κρίση, ήδη διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη, η δε γεωπολιτική της θέση στην καρδιά της ευρύτερης γειτονιάς, την καθιστά αξιόλογο στρατηγικό παίκτη.

 

Όλα τούτα έχουν τεράστια σημασία, για το Έθνος, ειδικά στην εποχή των απότομων αλλαγών, των ανατροπών και των κρίσεων. Τα γεγονότα όχι απλώς μας ξεπερνούν αλλά κάνουν και τις αναλύσεις μας να ξεθωριάζουν. Το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά φορτισμένο. Ειδικά στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.

 

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η απομυθοποίηση της αποκαλούμενης Αραβικής Άνοιξης με την παρατηρούμενη αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών αυτών, η αποτελμάτωση και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, οι κοινωνικοί κλυδωνισμοί σε γειτονικές μας χώρες, έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ασταθές πολιτικό τοπίο. 

 

Αναφέρω, επίσης, την ανάγκη εγρήγορσης απέναντι στα φαινόμενα σκοταδισμού και αγριότητας που συνιστά η δράση του λεγομένου ισλαμικού κράτους. Μια δράση που προσβάλει τις θεμελιώδεις αξίες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημιουργεί ανθρωπιστικές κρίσεις και κύματα απελπισμένων προσφύγων.  Η έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, αλλά και οι εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις που μαίνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτελούν δυσμενείς εξελίξεις, όχι μόνον για την περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη.

 

Καίτοι η πρόβλεψη για γενικότερη αστάθεια επιβεβαιώνεται καθημερινώς, η Ευρωζώνη αντί να ισχυροποιείται οικονομικά και θεσμικά, κλονίζεται από κοινωνικές αντιδράσεις, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και πολιτική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε επειγόντως  μια δυναμική κίνηση εξόδου προς τα εμπρός, με κοινή απόφαση όλων, για ολοκλήρωση της πολιτικής ενοποίησης, προϋπόθεση για κοινές πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν και πάλι στην ανάπτυξη, στη σταθερότητα , αλλά και στην άμυνα και ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

 

Για την Ελλάδα, μείζον ζητούμενο είναι η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και η διαμόρφωση κοινής πολιτικής που θα προωθεί την ειρήνη, την ασφάλεια, την σταθερότητα, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος μας η αναζωογόνηση της Διαντλαντικής Συμμαχίας, που ιστορικά αποτελούσε έναν σταθερό άξονα συνεργασίας, αλλά και ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση και υπέρβαση κρίσεων και απειλών για την παγκόσμια κοινωνία.

 

Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η δημιουργία ενός κλίματος κοινής πολιτικής αντίληψης και κατ’ επέκταση συνεννόησης. Προς τούτο, μέσα από μια ευρεία θεώρηση και αξιολόγηση, αναπτύσσουμε ένα δίκτυο σχέσεων με όλες τις χώρες της Ευρώπης και ειδικότερα με αυτές που απαρτίζουν το τόξο των Ευρωπαϊκών συνόρων από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα.

 

Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία και κάθε στήριγμα, και αναφέρομαι σε σημαντικές Συμμαχίες, διατηρώντας, συνάμα, τους μείζονες γεωπολιτικούς μας προσανατολισμούς. Ενισχύθηκε η αμυντική συνεργασία μεταξύ της χώρας μας και κρατών με βαρύνουσα σημασία στα τεκταινόμενα στην παγκόσμια και περιφερειακή σκηνή, καθώς και με κράτη που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις τεχνολογικές και επιχειρησιακές υποδομές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Σας καλώ να διαβάσετε την Λευκή Βίβλο 2014, και είμαι πεπεισμένος ότι γι΄ άλλη μια φορά θα αντιληφθείτε, το ειρηνικό μας μήνυμα. Θα αντιληφθείτε ότι η αμυντική και η εξωτερική μας πολιτική αποτελούν μια αταλάντευτη πολιτική αρχών και θέσεων, που βασίζονται στο απαραβίαστο των συνόρων, στην περιφερειακή συνεργασία, μέσα στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών αλλά και των ισότιμων διμερών σχέσεων.

 

Σας διαβεβαιώνω ότι τούτο το καταφέρνουμε χωρίς επίδειξη ισχύος, ούτε πολύπλοκους στρατηγικούς ελιγμούς. Απλά, μπορούμε να πείθουμε γιατί έχουμε αξιοπιστία. Γιατί στο διάβα των αιώνων η χώρα μου  ταυτίζεται με μερικές από τις πιο εμπνευσμένες στιγμές της ανθρωπότητας: Δημοκρατία, επιστήμη, φιλοσοφία, πολιτισμός. 

 

Παραδόσεις πανανθρώπινες σε μία παγκόσμια κοινωνία που πράγματι αναζητεί ασφάλεια, ευημερία, κοινές αξίες και επικοινωνία».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά