Δηλώσεις ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και ΥΠΑΜ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ζekerijah Οsmic μετά τη συνάντηση τους στο ΥΠΕΘΑ‏

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα τη χαρά να υποδεχτώ σήμερα εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης τον ομόλογό μου και φίλο Zekerijah Osmic, Υπουργό Άμυνας της φίλης χώρας Βοσνία-Ερζεγοβίνης.
 
Η Ελλάδα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι δύο γειτονικές χώρες που έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς. Δεσμοί που αναφέρονται σε μια κοινή αντίληψη, όπως επιβεβαιώθηκε και σήμερα, για τις διεθνείς σχέσεις, για την ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί οι ευρωπαϊκοί λαοί στην οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μας σπιτιού.
 
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια χώρα που έχει βιώσει βαθιά τις πληγές που ανοίγει μία Ευρώπη που δεν μπορεί να δράσει ενωμένα και αποφασιστικά. Και είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τα δύσκολα εκείνα χρόνια.
 
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τώρα που η απειλή της περιφερειακής και παγκόσμιας αστάθειας προβάλει και πάλι, δεν πρέπει να λησμονούμε το μάθημα που έδωσε το Σεράγεβο στους λαούς του κόσμου.
 
 Ποτέ ξανά μισαλλοδοξία, ποτέ ξανά παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Ποτέ ξανά Ευρώπη χωρίς φωνή, χωρίς όραμα και σχέδιο για τη γειτονιά μας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
 
Κύριε Υπουργέ και αγαπητέ μου φίλε, οι σχέσεις μας βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στον αμοιβαίο σεβασμό, στην αλληλεγγύη, στη φιλία και είναι επιθυμία τόσο δική μας όσο και της Βοσνιακής κυβέρνησης, να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς.
 
Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά και σταθερά την ευρωατλαντική προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ελπίζω οι προσπάθειες που καταβάλλει για τις απαραίτητες προς την κατεύθυνση αυτή μεταρρυθμίσεις, να αποδώσουν σύντομα τους επιδιωκόμενους και αναμενόμενους καρπούς.
 
Βούλησή μας είναι να συνεργαστούμε και στο πλαίσιο των υφιστάμενων περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, με σκοπό να ενισχύσουμε το περιφερειακό πλέγμα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας.  
 
Σήμερα, την ώρα που οι δυσκολίες της κρίσης μας παραπέμπουν στην εθνική περιχαράκωση και τον ευρωσκεπτικισμό, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με την πρόσφατη τραγική ιστορία της, μας προειδοποιεί ότι η αναμόχλευση παθών και αντιθέσεων του παρελθόντος, καθιστά την δυσχέρεια, την εμπλοκή, τραγωδία.
 
Για μας λοιπόν, για την Ελλάδα, που το εξάμηνο αυτό ασκεί την προεδρία της Ε.Ε, η διασφάλιση της Ευρωατλαντικής προοπτικής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποτελεί υποχρέωση της Ευρωατλαντικής Οικογένειας  και έμπρακτη επανόρθωση της αρχικής της απραξίας στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.
 
Η σημερινή σας επίσκεψη στην Αθήνα είναι πολύ σημαντική: σηματοδοτεί, όπως είχα την ευκαιρία να πω και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, μία νέα αρχή και εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε στενότερα στην εμβάθυνση και ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, στον τομέα της άμυνας και όχι μόνο. 
 
Η Ελλάδα, διαθέτει ένα από τα πλέον αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη και είμαστε πρόθυμοι να παρέχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την υποδομή στους γείτονές μας.
 
Υπενθυμίζουμε ότι οι πόρτες των Ελληνικών Στρατιωτικών Ακαδημιών είναι ανοιχτές για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ήδη, δεκάδες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών σας πέρασαν από τις Σχολές μας. Άφησαν πίσω τις καλύτερες των εντυπώσεων και είμαι βέβαιος ότι πήραν τις καλύτερες από την Ελλάδα μαζί τους.
 
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, παραμένουμε  παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας για την περιφέρειά μας,  αλλά και ακόμα παραπέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα διοργανώνει στα τέλη Απριλίου στην Αθήνα Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με  αντικείμενο την αμυντική συνεργασία, με έμφαση στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
 
 Αγαπητέ Υπουργέ, φίλε Zekerijah,
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά εσάς, αλλά και την Αντιπροσωπεία σας, για τις πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα.
 
Είμαι πεπεισμένος ότι, η ενίσχυση των διμερών μας επαφών ανοίγει νέες προοπτικές για την ασφάλεια και την ευημερία, όχι μονάχα των πολιτών των δύο χωρών μας, αλλά και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 
Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ μου φίλε,
 
Σας ευχαριστώ και πάλι και σας παρακαλώ να λάβετε το λόγο.
 
Z.OSMIC:(ανεπίσημη μετάφραση) Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ φίλε, σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ εσάς και την Ελληνική Δημοκρατία για την πρόσκληση  να επισκεφτώ τη χώρα σας. Είμαι ευτυχής που ήρθα σε μια τόσο ωραία μέρα από τη χώρα μου που είχε 5°C. Όπως θα είναι ωραίες όλες οι μελλοντικές μέρες σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.
 
Είμαι ευτυχής που βρισκόμαστε στη χώρα που προεδρεύει του Συμβουλίου της Ε.Ε. και η οποία στηρίζει το δρόμο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς το ΝΑΤΟ.
 
Εμείς θα εκπληρώσουμε πολύ γρήγορα τα κριτήρια, για να μπούμε μέσα σε δύο πολύ σημαντικές οικογένειες στις οποίες βρίσκεται η χώρα σας.
 
Θα θυμίσω ότι η Βοσνία μπήκε σε σταθερά νερά εδώ και 19–20 χρόνια και όπως είπατε κύριε Υπουργέ, αν και υπάρχουν ακόμα  ίχνη συνδεδεμένα με το παρελθόν, προσπαθούμε να τα παραμερίσουμε και να τα θέσουμε σε τάξη. Kοιτάζουμε το μέλλον και τις μελλοντικές γενιές των πολίτων μας .
 
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη συμμετέχει στις ειρηνευτικές αποστολές, από όπου έχουμε πάρει και πολλά θετικά σχόλια και επαίνους για τις δυνατότητες μας.
 
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα για ακόμα μία φορά να σας ευχαριστήσω, για την τεράστια συνεισφορά σας, για όσα έχετε κάνει και που προαναγγείλατε ότι θα κάνετε για εμάς. Ήμασταν και θα είμαστε πάντα κοντά στην Ελλάδα, μία φιλική γειτονική χώρα. Σας ευχαριστώ ακόμη μία φορά εκ μέρους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά