Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ κ. Δημητρίου Ελευσινιώτη στη Διημερίδα για τους Βαλκανικούς Πολέμους και συνάντηση με τον Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου και τον Δήμαρχο Θεσ/νίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη‏


Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης παρέστη σήμερα στην έναρξη της Διημερίδας για τους Βαλκανικούς Πολέμους, που διοργανώνει η Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) σε συνεργασία με το «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ» Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», για τα 100 έτη από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και την απελευθέρωση της πόλεως της Θεσσαλονίκης και απεύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση στην Διημερίδα, που εντάσσεται στο πρόγραμμα του εορτασμού των 110 χρόνων από τους νικηφόρους Βαλκανικούς Αγώνες. Αφού σας συγχαρώ για τις πρωτοβουλίες ανάδειξης της σημαντικότερης ίσως στιγμής της νεότερης ιστορίας μας, θα ήθελα εκ μέρους και του Υπουργού να σας απευθύνω έναν σύντομο χαιρετισμό.

Σαν σήμερα, πριν από έναν, αιώνα υψωνόταν η Γαλανόλευκη στα πολύπαθα Ψαρά, ενώ ο στόλος μας είχε ήδη απελευθερώσει τη Λήμνο, την Ίμβρο, τη Θάσο, τον Άγιο Ευστράτιο και τη Σαμοθράκη. Στην ξηρά, ο αήττητος ελληνικός στρατός σάρωνε στο πέρασμα του και είχε απελευθερώσει την Ελασσόνα και ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία ενώ είχε ανοίξει το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη. Τρεις μέρες πριν, στη συμπρωτεύουσα είχε λάβει χώρα το ανδραγάθημα του Βότση, που είχε εισέλθει ανεντόπιστος στο λιμάνι της πόλης και είχε βυθίσει το Τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ», γεμίζοντας ενθουσιασμό τον λαό της Θεσσαλονίκης.

Η συναισθηματική μου φόρτιση στην αναφορά του συγκεκριμένου συμβάντος, οφείλεται στο ότι τα πρώτα μου ακούσματα για τον Βότση και το κατόρθωμά του, προέρχονται από τον παππού μου, του οποίου φέρω το όνομα και ο οποίος ήταν τορπιλητής στο τορπιλοβόλο «11», που κυβερνούσε ο μεγάλος μας ήρωας. Όμως, δε θα σταθώ στην οικογενειακή ιστορία, ούτε θα αναφερθώ εκτενώς σε ένα συμβάν, γιατί η συνολική νίκη ήταν τεράστια και όσοι συμμετείχαν στον ιερό εκείνο αγώνα -οι πεσόντες, οι επιζήσαντες, όσοι υποστήριζαν στα μετόπισθεν αλλά και οι οικογένειές τους- έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο μερίδιο στην αναγέννηση και ολοκλήρωση του ελληνισμού.  

Το φαινομενικά αδύνατο έγινε δυνατό και ήταν η ψυχή του Έλληνα που ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις και τα δεδομένα. Σήμερα, σε μια δύσκολη συγκυρία, ο Έλληνας πρέπει να πετύχει περισσότερα με λιγότερα, αλλά και πάλι ξέρει να παλεύει και να αποδεικνύει, ότι το δύσκολο δεν είναι ακατόρθωτο. Η πατρίδα, για μια ακόμη φορά, μας καλεί όχι απλώς να πολεμήσουμε, αλλά να νικήσουμε. Σύμφωνα με τα αθάνατα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου: «Η πατρίς αξιοί από υμάς όχι απλώς να αποθάνητε υπέρ αυτής. Αυτό θα ήτο το ολιγώτερον. Αξιοί να νικήσετε. Και θα νικήσετε. Είμαι υπερβέβαιος»!

Αυτό είναι το πνεύμα που διακατείχε τότε τους Έλληνες που διέπρεψαν και αυτό πρέπει να μας διακατέχει και τώρα. Ο Ξενοφώντας, πολύ πριν μας πει ο πρόεδρος Κένεντι: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, ρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου», μας είχε δείξει το δρόμο, λέγοντας: «Νόμιζε την πατρίδα οίκον, τους δε πολίτας εταίρους». Η πίστη στο ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια που συναντάμε, διακατείχε τους προγόνους μας, που σήμερα τιμούμε. Από το βήμα αυτό θα ήθελα να εκφράσω τη βεβαιότητα, ότι διακατέχει και εμάς και θα αποδείξουμε με τον αγώνα μας, ότι η Ελλάδα βγαίνει από τις δυσκολίες πιο δυνατή.

Ίσως με βρίσκετε υπεραισιόδοξο, αλλά επειδή η απαισιοδοξία είναι θέμα διάθεσης, ενώ η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης, σας καταθέτω την αισιοδοξία μου, παράλληλα με το λαμπρότερο ιστορικό παράδειγμα της επίτευξης ενός στόχου, όπου υπάρχει σύμπνοια και αρραγές εσωτερικό μέτωπο: Τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους».

Στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο Υφυπουργός με τοπικούς φορείς, αρχικά συναντήθηκε με τον Διοικητή του Αγίου Όρους, κ. Αρίστο Κασμίρογλου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (ΛΑΦΘ), όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και θέματα που αφορούν στα προβλήματα που δημιούργησε η πρόσφατη πυρκαγιά σε έκταση του Αγίου Όρους, καθώς και οι τρόποι επίλυσης τους.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, στο Δημαρχείο της πόλης.

 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά